Sedam navika koji ukazuju na visok IQ

Lijeni ste, često psujete ili puno pijete? Ovo su samo neke od navika za koje naučnici tvrde da ih posjeduju osobe koje imaju visok kvocijent inteligencije.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Svi dobro znamo da oni koji su u školi imali najbolje ocjene nisu nužno bili najpametniji te da inteligencija dolazi u mnogo različitih oblika. Vjerovatno poznajete nekoga ko ima ekstremno visok kvocijent inteligencije, no nedostaje mu one emocionalne. To što su neki od nas hodajuće Wikipedije – znači li to da su pametniji od poliglota?

Naučnici već duže vrijeme pokušavaju otkriti koji su znakovi inteligencije, a postoje i brojne studije koje su došle do različitih zaključaka.

Ovo je sedam naučno dokazanih znakova da posjedujete visoku inteligenciju:

1. Lijeni ste

Najnovije američko istraživanje potvrdilo je da osobama s visokim kvocijentom inteligencije puno lakše nešto dosadi te su manje aktivne jer svoje slobodno vrijeme radije provode razmišljajući. Fizički aktivne osobe obično vježbaju kako bi odmorile mozak, što ne znači odmah da nisu inteligentne, no stručnjaci tvrde da osobe s natprosječnom inteligencijom radije provode vrijeme ljenčareći u društvu vlastitih misli.