Kako učiti i naučiti? Pročitajte savjete.

Ponovno je stiglo i to doba godine. Riječ je o učenju za ispite i ispitne rokove, koji su neizbježni dio našeg školovanja bilo da se nalazili u osnovnoj ili srednjoj školi ili pak na fakultetu.

Neovisno o tome jeste li redovno radili ili vas je vrijeme uspjelo pregaziti, postoji velika vjerovatnoća da ćete biti pod stresom. Kako to ne bi bio slučaj, u nastavku smo vam pripremili nekoliko savjeta za brže i lakše učenje u ovo doba opće panike i strke.

U nastavku možete pročitati „Savjete za uspješno polaganje ispita“ Sveučilišta u Zagrebu, koje sam pronašla na njihovu Instagram profilu, a koje ću dopuniti još nekim dodatnim trikovima za što plodonosnije ispitne rokove, piše Lana Petrač za portal Mimladi.hr.

Dobro organizirajte svoje vrijeme

Možda se čini kako u svakodnevnom životu dobro organizirate vlastito vrijeme, no kada stigne doba ispitnih rokova, doima se kao da ništa ne stižete napraviti. Bez brige, događa se i najboljima. Možda bi bilo najadekvatnije da pokušate dokučiti u koje doba dana najbolje funkcionirate i da tada rasporedite sve svoje učenje koje imate zacrtano za taj dan. Dakle, ako ste jutarnji tip, učite u prijepodnevnim satima, a ako ste noćne ptice, odvojite večeri za produktivnije učenje.

Isto tako, ne preporučujem vam da umjesto učenja gledate filmove i videa na YouTube-u, a tek se onda “5 do 12” sjetite da biste trebali početi s učenjem za sutrašnji ispit. Tajna uspješnog učenja krije se u kontinuiranom i fokusiranom radu, stoga ne posustajte!

Isprobajte različite metode učenja

  • Nemojte samo čitati u sebi, ponavljate naglas i postavljajte si pitanja,
  • Podcrtavanje nije najbolja metoda, pišite kratke i koncizne bilješke,
  • Sami se testirajte – sastavite provjeru prije ispita,
  • Koristite fotografije i slike pri učenju,
  • Ne učite dugo, za neke je Pomodoro tehnika (radni intervali od 25 minuta, nakon kojih slijedi pauza od 3 do 5 minuta, dok nakon četvrtog nastupa stanka od 15 do 30 minuta) najbolje rješenje, stoga se okušajte!

Organizirajte svoj radni kutak

Ako mislite da možete raditi u neredu, u krivu ste! Za kvalitetno učenje potreban vam je čist i uredan radni prostor u kojem obavljate većinu svoju radnih obveza. Jer, red oko vas, rezultira redom u glavi. Stoga ne ostavljajte skripte i knjige na krevetu ili podu, a odjeću izvan ormara, nego odmah nakon korištenja, pospremajte. Vidjet ćete da ćete se odmah osjećati produktivnije i organiziranije, a time i spremnije za učenje.

Uzmite zasluženu pauzu

I tako, baš ste sasvim unijeli u učenje, ali osjećate da ćete svakoga trena pregorjeti? Možda je rješenje za vaše probleme u uzimanju kratke, ali zaslužene pauze. Ovdje preporučujem da popijete vode, odete na šetnju udahnuti svježeg zraka ili napravite kratke vježbe istezanja (kako kičma ne bi stradala nakon dugog sjedenja). Možete čak i meditirati pritom izričući na glas motivacijske slogane kako biste i dalje ustrajno učili i bili neumorni na svojem putu prema izvrsnosti.