Savjeti za studente: Šest načina da se opustite nakon učenja

Sljedećih šest brzih i jednostavnih načina će vam pomoći naći malo mira.


Foto: Envato
Foto: Envato

Odvajanje vremena za sebe, kako bismo napunili baterije nakon učenja, presudno je za održavanje zdrave ravnoteže između fakulteta i privatnog života i poboljšanja ukupnog kvaliteta života.

Posmatrajte svijet oko sebe

Foto: Envato
Foto: Envato

Provedite malo vremena gledajući svijet kroz svoj prozor uz šoljicu kafe ili čaja. To može imati terapeutski učinak. Dok gledate kroz prozor možete sanjariti o budućim putovanjima ili novim aktivnostima.

Budite kreativni

Foto: Envato
Foto: Envato

Usmjeravanje kreativne energije omogućit će vam da zadržite pažnju, budete prisutniji i manje se skoncentrišete na sve stvari koje mogu poći po zlu na poslu. Izrada nečega što je živopisno ili pozorišno također može biti korisna promjena ritma u monotonim danima.

Ne morate krenuti u stvaranje remek-djela, ali krenite s nečim što ste htjeli već dugo. Sada je najbolje vrijeme da iskoristite blagodati kreativnog mentalnog odmora.

Vježbajte

Foto: Envato
Foto: Envato

Kretanje pokreće hemijsku reakciju koja dovodi do osjećaja zadovoljstva i obnovljene energije. Bez obzira želite li raditi jači trening ili samo hodati, vježbanje u nekom od ovih oblika, oslobodit će vas napetosti i stresa te je veća vjerovatnoća da ćete vratiti pozitivan duh i um.

Ako imate automobil, iskoristite ga

Foto: Envato
Foto: Envato

Nakon posebno iscrpljujućeg dana, vaš automobil može biti izvor predaha. Vozite se do mirnog područja u prirodi kako biste udahnuli svjež miris drveća, vode ili planine. Za dodatno opuštanje možete pustiti vašu omiljenu umirujuću muziku i voziti se omiljenim ulicama ili istraživati grad.

Završite svaki radni dan kratkom meditacijom

Foto: Envato
Foto: Envato

Nakon što isključite računar, odvojite nekoliko minuta za meditaciju. Čitajte u mirnom prostoru, iznesite svoje misli i osjećaje u pisanom obliku, bez potrebe da ih opravdavate drugima. Ili jednostavno sjedite i ne radite apsolutno ništa.

Isključite se iz online svijeta

Foto: Envato
Foto: Envato

Ovo je slučaj posebno za introverte koji mogu pretjerati i nakon radnog vremena i dalje ostati online. Oni više vole komunicirati online i preko tekstualnih poruka nego uživo, pa je moguće da kada završe s poslom svoju komunikaciju prebace preko mobitela ili sms-a. Poželjno je da nakon radnog vremena isključite računar i mobitel, barem do večere jer ćete se tako više opustiti i odmoriti.

Rad može biti energičan i moćan način za introverte da izraze svoje talente i prikažu vještine. Ali ne smijete dopustiti da vam hrpa video sastanaka i video poziva sa kolegama oduzme energiju. Tako ćete propustiti fascinantne stvari koje život nudi, čak i uprkos pandemiji, prenosi hayat.ba