Savjeti za studente koji putuju sami

Iako put u nepoznato zvuči kao uzbudljiva avantura, nikada na put nemoj kretati bez prethodnog istraživanja. Bez obzira na to gdje putuješ, uvijek provjeri i istraži sve što te čeka kako te ništa ne bi moglo iznenaditi.


traveling 1564005114

Putovanja su na popisu prioriteta gotovo svih studenata, a danas su sve popularnija solo putovanja. Ovakve vrste putovanja pomažu nam da nešto više otkrijemo o sebi, izađemo iz svoje zone komfora i doživimo svijet iz neke drugačije perspektive. Ako se i ti odlučiš sam putovati, obavezno bi se trebao držati nekih osnovnih i važnih pravila, prenosi x-ica.com.

1. Istraži sve o svojoj destinaciji

Iako put u nepoznato zasigurno zvuči prvenstveno kao uzbudljiva avantura, nikada na put nemoj kretati bez prethodnog istraživanja. Naime, bez obzira na to gdje putuješ, uvijek provjeri i istraži sve što te čeka kako te ništa na tvom putovanju ne bi moglo iznenaditi. To je naročito važno ako negdje putuješ po prvi put. Provjeri sve dostupne hotele, restorane i trgovine u blizini.

Nikad ne znaš što te čeka na tvojoj destinaciji tako da je najbolje da prije puta prikupiš što više korisnih informacija. Nabavi literaturu, a i Google tražilica može ti itekako pomoći. Tu možeš saznati sve – opcije prijevoza, cijene u hotelima i slično. Ako ni sveznajući Google u tome ne uspije, raspitaj se je li itko od tvojih prijatelja, kolega na faksu ili poznanika bio u toj zemlji. Oni imaju iskustva i mogu ti dati korisne savjete.

2. Čuvaj svoje dokumente

Jedna od najvažnijih stvari na putovanju jest sigurnost. Snimi svoje dokumente i spremi ih na zaključanom mjestu kao što je, recimo, Dropbox da im možeš pristupiti s bilo kojeg računala. Drži fotokopiju svojih dokumenata u svom koferu, odvojeno od mjesta gdje ti se nalaze oni izvorni. Najvažnije dokumente uvijek drži na sigurnom mjestu te se pokušaj ne odvajati od njih. Također je dobra ideja i da nekome kod kuće daš kopije svojih isprava. Razmisli i o putnom osiguranju koje ti može mnogo značiti ako dođe do nepredvidljivih situacija tijekom putovanja, kao što su bolest, ozljeda, gubitak prtljage ili naglo otkazivanje leta.

3. Pametno troši novac

U stranoj zemlji nikako nije dobro imati prazan novčanik. Zbog toga tokom svog boravka u inozemstvu pametno planiraj i troši novac. Naravno da si možeš priuštiti neke male užitke, krpice koje ćeš ponijeti kući ili spektakularnu večeru… Međutim, nemoj pretjerivati i razmetati se za nepotrebne stvari. Nikad nemoj imati sav svoj novac na jednom mjestu. Uza sebe imaj nešto gotovine i kreditne kartice, dok u torbi ili pak hotelu imaj ostatak. U slučaju da dođe do neke krađe, barem će ti dio novca ostati.

(STUDOMAT.ba)