Predstavljen drugi Formula Student bolid iz BiH

Drugi Formula Student bolid u Bosni i Hercegovini službeno je predstavljen u utorak na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Univerziteta u Mostaru (SUM), a već od danas će se takmičiti na međunarodnom "Formula Student" takmičenju u Italiji.


172753 predstavljen drugi formula student bolid iz bih ide na natjecanje u italiju 5 1024 682 85 c1

Mentor FSRacing Teama SUM-a na projektu Formula Student Mario Dragičević kazao je kako je ovaj bolid jedinstven i jedini u Bosni i Hercegovini, prenosi  m.pogled.ba.

Trebalo nam je otprilike dvije i pol godine rada od kojih se jedan dio odnosio samo na slaganje strukture cijelog projekta, a evo s današnjim predstavljanjem smo tu cijelu priču i završili. Na platformi prošlog bolida napravili smo ovaj novi i dugujemo veliku zahvalnost prvom timu Formula Student FSRacing Teama jer bez njih mi danas ne bi mogli završiti cijeli projekt – kazao je Dragičević.

Dodao je kako tim danas putuje na međunarodno takmičenje u Italiju koje se održava od 24. do 29 jula, a na kojem će predstavljati svoj fakultet, univerzitet, grad i državu.

Na ovom takmičenju, koje se sastoji od nekoliko faza, ocjenjivat će se među ostalim i dizajn, i noviteti te sama utrka i nadamo se kako ćemo konkurirati državama koje su s nama na takmičenju. Naglasio bih da je veliki uspjeh proći i samu prvu fazu takmičenja, a to je tehnički pregled, tko ga ne prođe ne može ići dalje – kazao je Dragičević.

Voditelj FSRacing Teama SUM-a na drugom Formula Student bolidu Filip Sabljić kazao je kako je novi bolid dosta lakši u odnosu na svog prethodnika.

Olakšali smo ga u prosjeku nekih 80 kilograma, a novina je što imamo i difuzor koji je dio aero paketa, a koji nije postojao na prvom bolidu. Koristili smo puno karbonskih vlakana što je jedna posebnost zato što se to u našoj državi baš i ne radi, a mi smo to sami istražili, naučili i realizirali – kazao je Sabljić.

Istaknuo je kako će na navedenom natjecanju u konkurenciji biti oko 60 timova koji su podijeljeni u tri kategorije, i to benzinski pogon, pogon na struju i autonomna vožnja.

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) SUM-a Željko Stojkić ustvrdio je kako su studenti navedenog fakulteta uložili ogroman trud, ustrajnost i napor kako bi uspjeli napraviti ovaj proizvod.

To je samo prvi korak, oni sada moraju napraviti tehnički pregled tog vozila na takmičenju u Italiji i nadam se da će proći jer su prošlog puta bez problema uspjeli savladati tu prepreku, a sada su napravili kvalitetniju, lakšu i bolju formulu, a sve to na iskustvima prvog tima – naveo je dekan Stojkić.

Ocijenio je kako su ovi studenti pokazali da se na FSRE-u i na cijelom Univerzitetu u Mostaru školuju i edukuju ljudi koji su u stanju iz ničega napraviti novu vrijednost.

Ovo je nova vrijednost koja je napravljena iz crteža preko novaca koje su skupili na tržištu i na kraju napravili to auto koje sada može ići na natjecanje. Nama na fakultetu i Univerzitetu, ali i svim ljudima u BiH, a posebno mladima naši studenti su pokazali i poslali poruku da se može, samo treba raditi – istaknuo je Stojkić.

(STUDOMAT.ba)