Savjeti za studente: Kako lakše učiti i naučiti?

Nekoliko savjeta za lakše učenje.


ucenje

Učenje nije jednostavan proces i većina studenata na početku studija nije sigurna u to kako zapravo postići željene rezultate i da li su tehnike učenja koje su koristili tokom prethodnog školovanja korisne na fakultetu, čije se gradivo dosta razlikuje, naročito po obimu.

Predstavljamo vam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći ili vas bar usmjeriti na to kako lakše učiti.

Podijelite gradivo

Gradivo na fakultetu je obimno i ukoliko mu se ne pristupi na odgovarajući način možete samo izgubiti vrijeme listajući knjigu i pokušavajući da sve to usvojite odjednom. Jedan od savjeta za lakše učenje – u što manje cjeline podijelite samo gradivo, lakše će učenje ići. Na kraju, kada ste svaku manju cjelinu usvojili i naučili, probajte da logički sve spojite i ponavljajte dok ne budete sigurni, piše studentskizivot.com.

Razvijajte tehnike brzog čitanja

Činjenica je da je “brzina” čitanja i pisanja neophodna na fakultetu. Ovaj savjet za lakše učenje možda zvuči strašno, ali vremenom ovo dolazi samo od sebe, posebno na predavanjima dok hvatate bilješke. Sve je u vježbi!

Naučite da izdvojite ono što je bitno

Kupili ste markere i uzeli knjigu, nakon nekog vremena ste shvatili da nema poente jer ste sve obojili. Ne, nije sve bitno. To je takođe nešto što će vam se u početku činiti teško, ali trudite se da u svemu nađete prvo suštinu i da to naučite i zapamtite, da bi onda s razumijevanjem mogli nadograđivati tu osnovu dok je ne kompletirate.

Pravite svoje skripte

Iako ovaj savjet za lakše učenje možda zvuči kao potpuno gubljenje vremena, sasvim suprotno! Ukoliko imate problem sa knjigom koja vam se čini konfuzno napisana, uzmite i složite sve to sami, objasnite svojim riječima i razjasnite pojmove koji vam nisu jasni. Ovim ne samo da dobijate potrebne informacije na jednom mjestu, koje vam je pregledno i raspoređeno kako vama odgovara, već i u samom procesu učite i tako ste sebi već olakšali.

Ne vjerujte u fakultetske “legende”

Ovo se ne tiče samog učenja, ali je nešto što vas može zakočiti. Sigurno ste čuli za predmete koje je nemoguće položiti, profesore koji obaraju svakoga i traže gradivo koje ne postoji ni u jednoj knjizi. Ovo vam samo može povećati stres koji nosi ispit sam po sebi. Idite na predavanja i konsultacije, pratite gradivo i ono na šta profesor ukazuje pažnju i sigurno nećete imati ovakvih problema.

Zabavite se!

Najzamiljiviji savjet za lakše učenje! Ne možete biti spremni i svježi za učenje ukoliko ste uskratili sebi da pogledate posljednju epizodu omiljene serije ili niste izašli iz kuće sedmicu dana. Naravno da treba voditi računa da zabava ne prevagne nad fakultetskim obavezama, ali će vam učenje sigurno ići lakše ukoliko sve organizujete i ne uskraćujete sebi odmor i razonodu.