Kako fizička aktivnost utiče na studiranje i pamćenje?

Ako ostvarujete loše rezultate na fakultetu, jeste li razmislili o poboljšanju fizičke aktivnosti? Fizička aktivnost djeluje na vaše pamćenje.


trcanje

Vjerovatno ste dosta puta kada ste neraspoloženi, bez energije i ne možete da učite dobili savjet da izađete iz kuće i prošetate malo, pa će sve biti bolje kad se vratite. Zna da bude iritantno, zar ne?

Često u takvim situacijama pomislite:

 – Ma da, sigurno, toliko imam da učim, sad ću još i da šetam i onda ništa neću uraditi… Baš pametno, hvala puno!,

Onda ostanete zatvoreni u sobi mučeći se sa knjigom nad glavom i raznim mislima koje dodatno podstiču neraspoloženje i nemogućnost učenja. Nekada vam je i sigurno ušlo u glavu nešto kada ste učili u takvim situacijama, ali koliko god vas nervirala ta činjenica, naučno je dokazano da i najmanja fizička aktivnost podstiče ne samo bolje raspoloženje, nego i veću koncentraciju i mogućnost pamćenja i učenja.

Poboljšanje pamćenja

Ako poslušate savjet i odete u šetnju ili na trčanje u situaciji kada imate osjećaj da vam nijedna informacija ne ostaje u glavi, shvatit’ ćete da fizička aktivnost zapravo djeluje na vaše pamćenje. Možda nećete ni obratiti pažnju zašto, ali pri povratku na učenje laganije ćete upijati podatke koji su vam prethodno izgledali potpuno nemogući za zapamtiti.

Istraživanja sa Harvarda pokazala su da vježbanje utiče na srž moždanog sistema koji je zadužen za pamćenje i učenje i da kako smo više u fizičkoj formi i naš mozak proširuje svoju strukturu i mogućnost boljeg pamćenja. Što znači da informacije koje dobijamo lakše se zadržavaju jer fizičkom aktivnošću podstičemo moždane ćelije da se pripreme na prihvatanje novih podataka, prenosi najstudent.com.

Zanimljiva činjenica je i da šetnjom po sobi ili napolju ili rađenjem nekih sitnih vježbi dok učite, takođe poboljšavate mogućnost pamćenja. Navodno, naš mozak je navikao da radi u skladu sa ostalim organima i ne želi da bude izolovan. Tako da ako samo sjedite nepomični cijeli dan, a pokušavate da riješite neki problem i naučite nešto, pokušajte nekom vježbicom da stimulišete vaše pamćenje, razumijevanje i koncentraciju i završite šta ste planirali.

Veća motivacija

Uključivanjem fizičke aktivnosti u svakodnevni život dokazujete sebi da radite na sebi i da ste istrajni i posvećeni i time se motivišete da i ostale stvari koje ste isplanirali možete da uradite sa dobrim rezultatima. Trčanjem, šetnjom ili bilo kakvim vježbanjem dovodite vaš organizam i misli u ravnotežu i pružate sebi mir u kojem čišće možete da vidite sve sposobnosti koje posjedujete i mogućnosti koje su pred vama.

Da ne pričamo o timskim sportovima, koji osim svega prethodno navedenog, pružaju i mogućnost druženja, osjećanja prihvaćenosti i dodatne podrške od strane članova tima što još više doprinosi motivaciji u svim aspektima života.

A tek pobjede na utakmicama? Prilično doprinose većoj motivaciji za sve, pa i učenje.

Bolja koncentracija

Istraživanja koja su se vršila u školama pokazala su da nakon samo 20 minuta fizičke aktivnosti učenici su bili pažljiviji na času, a nakon svakodnevnih vježbi znatno se vidjelo poboljšanje u upravljanju informacijama, bistrim odgovorima na pitanja i uspijevanjem da rade više stvari istovremeno.

Kao što povećava motivaciju u vama, fizička aktivnost stvaranjem balansa u vama i vašim mislima znatno poboljšava i usresređenost na nešto i čini da možete da birate gdje ćete usmjeriti fokus vaše pažnje. Time je vaša koncentracija veća, a mogućnost spoljašnjeg i unutrašnjeg ometanja manja. Energiju koju biste inače trošili na stresiranje i brigu, možete da preusmjerite na fizičku aktivnost, koja pomaže i u smanjenju stresa i razbistrava vam misli, i uvijek ćete biti u plusu.

Vjerovatno ste čuli već da ljudi koji su uspješni u biznisu i u životu, pored svih obaveza, dnevno izdvajaju određeno vrijeme za vježbanje, trčanje, jogu ili određen miks fizičkih aktivnosti. To nije nikakva slučajnost. Upravo zbog svih prednosti koje su navedene u tekstu veoma je značajno u svoj stil života ugraditi obaveznu dnevnu dozu fizičke aktivnosti.

Pored bolje koncentracije, pamćenja i motivacije, osjećat’ ćete se ispunjenije i sigurnije u sebe i u to da možete da uspijete da ostvarite zacrtane ciljeve koji će postati veći od završavanja fakulteta.

Kao što stara poslovica kaže:

 – U zdravom telu zdrav duh, a mi želimo da vam kažemo da brinete o sebi, svom tijelu i zdravlju jer time postavljate temelj uspjesima, dostignućima i svemu dobrom što vam dolazi u životu.