Kao studenti, često smo suočeni sa manjkom finansijskih sredstava.

Ukoliko želimo to da promijenimo, imamo dvije opcije: da povećamo svoje prihode ili da izbacimo određene troškove i na taj način uštedimo, piše najstudent.com.

U nastavku pogledajte prijedloge načina na koje možete da smanjite svoje aktuelne troškove.

Otkažite Netflix i druge subscription servise koji vam nisu zaista neophodni

Neka dvadesete budu vaše sebične godine – udaljite se od svega što vam krade vrijeme. Budite iskreni prema sebi, da li vas servisi na koje ste se pretplatili približavaju ili udaljavaju cilju koji želite da postignete u životu? Umjesto da plaćate nešto što vam odvlači pažnju, preusmjerite ovaj novac u fond za štednju ili u unapređenje sebe – niko se nije pokajao što je uložio novac u platforme za učenje, edukativne kurseve ili dobru aplikaciju za treninge!

Napravite svoju kafu

Sjedite i izračunajte koliko novca na mjesečnom nivou vam odlazi na kafu, sokove i čajeve tokom izlazaka sa društvom. Razmislite da li bi vam značilo da svaki mjesec sačuvate taj iznos – uložite u dobar termos i uživate u jutarnjim ritualima pripreme toplih napitaka koje ćete nositi sa sobom na predavanja. Nema potrebe da se u potpunosti odreknete kafića, ali neka trošenje novca na kafu ne bude svakodnevica ukoliko imate finansijskih poteškoća.

Spremajte sami obroke

Zamijenite restorane, brze hrane i pekare hranom koju sami napravite. Osim što ćete dobiti priliku da pripremite zdrave obroke i što ćete tačno znati šta jedete, shvatit ćete koliko je zabavno otkrivati nove recepte i pripremati svoju hranu. Ukoliko su vam potrebne ideje, pronađite i zapratite popularne kuhare i fitnes entuzijaste na Instagramu i Jutjubu, ili preuzmite neku od besplatnih aplikacija i izgubite se u bezbrojnim opcijama za ukusnu i kvalitetnu hranu.

Bilježite troškove i analizirajte ih na kraju mjeseca

Instalirajte neku aplikaciju za bilježenje troškova i prihoda (npr. Wallet ili Money Manager) i napravite svoje personalizovane kategorije i podkategorije (hrana, izlasci, stan i računi, fitnes, odjeća i obuća, putovanja…). Ne propustite unošenje svakog rashoda koji budete imali – na kraju mjeseca sjedite i pogledajte gdje ste najviše potrošili. Razmotrite kako svaku kategoriju možete da poboljšate sljedećeg mjeseca, stavite na papir koji troškovi su bili nepotrebni i potrudite se da ih izbjegnete u narednom periodu.

Čitaj knjige o finansijama

Edukacija je jedan od najmoćnijih načina na koje možete sebi da pomognete – počnite da čitate knjige koje su vezane za finansijsku pismenost i poboljšanje finansijske inteligencije.

Isprati akcije i popuste

Ako to već ne radite, zapratite popularne sajtove koji upoređuju cijene proizvoda kod različitih prodavaca, unaprijed kupujte ono što redovno koristite kada vidite da je na akciji i provjerite cijenu na više sajtova prije nego što kupite nešto što vam je neplanirano potrebno.

Suočeni sa dvije opcije za poboljšanje finansijskog statusa, a imajući u vidu koliko nije lako pronaći dodatni posao, smanjenje trenutnih troškova je jasno najlakši način da kratkoročno imamo više novca. Kada razmišljate o dugoročnom rješenju ovog problema, razmotrite pronalazak prakse ili se iskušajte kao frilenser za vrijeme studija.