Savjeti za lakše učenje: Ovo su četiri namirnice koje daju energiju

Postoje namirnice koje mogu podići nivo energije bolje i od kofeina. One spadaju u grupu ugljikohidrata, a bogate su i vlaknima te se sporije probavljaju i osiguravaju neprekidan tok energije u tijelu.


bananas 1616570965

Ove četiri vrste namirnica će vam pomoći da održite energiju tokom dana.

Kokice

Kokice imaju malo kalorija, masti, šećera i natrija. Dobar su antioksidans i mogu zadovoljiti potrebu za energijom. Kokice su namirnica koju većina ljudi voli, a konzumiraju se samostalno ili u kombinaciji s orašastim plodovima, prenosi klix.ba

Kikiriki puter

Ukoliko vam nedostaje energije kikiriki puter je idealna namirnica za vas. Kikiriki puter dobar je izvor proteina i vlakana. Ne mijenja nivo šećera u krvi i savršen je za mršanje. Konzumirajte dvije kašike, dva puta sedmično i smanjit ćete kilažu.

Banane

Banane obiluju kalijem te pomažu u održavanju potrebne energije. Ako se i u vašem planu prehrane nalazi ovo ukusno i zdravo voće, obogatili ste svoj jelovnik namirnicom koja sadrži puno hranjivih tvari potrebnih za normalno funkcioniranje organizma. Osim što pozitivno utječe na zdravlje, banana vam može poslužiti kao gorivo za trening ili izvor energije za obavljanje svakodnevnih obaveza.

Batat

Batat ili slatki krompir konzumira se širom svijeta. Bogat je vlaknima i vitaminom A i C te magnezijem i željezom, kao i kalijem. Iako je batat slatkog okusa ne sadrži dodani šećer.