Savjeti: Uvjerenja koja vas sprječavaju da napredujete

Da li često nešto poželite da uradite, ali vrlo brzo odustanete od te ideje? Mislite da niste dovoljno sposobni da je sprovedete u djelo? Pretpostavljate da nećete uspjeti? Ono što vas “koči“ da ostvarite sve vaše ciljeve u životu, lične i profesionalne, jesu vaša uvjerenja.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Uvjerenja su pretpostavke koje imate o sebi ili o drugima, a nastaju kao rezultat misli koje se dovoljno dugo čuvaju u vašoj svijesti. Na osnovu uvjerenja kreirate vaš pogled na svijet i ljude u njemu, očekivаnjа i percepcije stvаrnosti. Uvjerenja utiču nа svаki аspekt vašeg života. Utiču nа ciljeve koje sebi postavljate, а što je još vаžnije na odluke koje pomаžu dа ostvаrite te ciljeve. Oko 95% odlukа koje donosite i аkcija koje preduzimаte, rezultat su vaših uvjerenja. Ako sistem vjerovаnjа nije u skladu sа ciljevimа koje želite dа postignete, ondа se osjećаte zarobljeno i neispunjeno.

Zbog toga je bitno da se oslobodite loših uvjerenja koja vas spriječavaju da ostvarite vaše ciljeve, odnosno zadržite samo ona koja vas guraju ka njihovom ostvarenju. Ipak, ljudi često nisu ni svjesni loših uvjerenja koja im ne daju da napreduju. Evo primjera kako se ona najčešće manifestuju:

 • Stalno tražite izgovore
 • Konstantno se žalite
 • Često imate negativne misli
 • Imate navike koje vam ne donose ništa dobro
 • Često o sebi govorite loše i ističete sopstvene nedostatke
 • Prebrzo donosite zаključke i / ili prаvite pretpostаvke
 • Često oklijevаte ili ističete sopstvene strаhove
 • Plašite se neuspjeha i grešaka
 • Suviše brinete bez nekog posebnog razloga
 • Odlažete stvari
 • Preveliki ste perfekcionista.

Provjerite koja od ovih uvjerenja imate tako što ćete se sada sjetiti nekog cilja koji imate u životu. Ako imate limitirajućih uverenja, bar nekoliko navedenih će vam stati na put. Kako onda da ih se oslobodite? Krenite tako što ćete postaviti sebi pitanja kroz ovih 9 koraka:

Prvi korak – definišite šta želite da promijenite: Šta je moj cilj i šta me trenutno sprečava da ga ostvarim? Kakva osoba želim da postanem? Koja uvjerenja mi škode?

Drugi korak – bacite sumnju na loša uvjerenja koja imate: Da li je ovo uvjerenje zaista istinito? Da li sam oduvijek vjerovao/la u njega? Zašto? Da li je postojao period kada ga nisam imao/la? Zašto?

Treći korak – razmislite koje vas posljedice čekaju ako se ne oslobodite loših uvjerenja: Kakve ću fizičke posljedice trpjeti ako se ništa ne promijeni? Emotivne? Finansijske? Kako će moj život izgledati ako sve ostane isto? Kako ću se osjećati ako se ništa ne promjeni?

Četvrti korak – definišite ko je osoba koja želite da postanete: U šta bi ta osoba vjerovala? Kakav stav bi imala? Zatim razmislite o ovim uvjerenjima i kako bi vama pomogla da promijenite život na bolje.

Peti korak – ojačajte nova uverenja: koje ponašanje, odluke i akcije bi mi pomogle da ojačam dobra uvjerenja? Koje navike? Koji poznati citati? Da li bih mogao da smislim slogan koji bi dodatno ojačao moje uvjerenje?

Šesti korak – pronađite motivaciju, samopouzdanje i posvećenost za promjenu uvjerenja: Koliko sam motivisan/a da promjenim svoja uvjerenja? Da li sam siguran da mogu da ih promijenim? Jesam li dovoljno posvećen/a?

Sedmi korak – vizualizirajte sebe kao osobu promenjenih uverenja, pratite sve aktivnosti i odluke koje donosite. Pored vizualizacije, postoje i brojne druge tehnike koje vam mogu pomoći.

Osmi korak – uvedite jasne promjene u svoj sistem vrijednosti, razmišljanje i jezik koji koristite: Da li se novo uvjerenje uklapa u moj sistem vrijednosti i da li treba da napravim neke promjene? Kako da prilagodim svoje misli? Reči koje izgovaram? (Recimo, možete da govorite sebi nešto poput: „Mogu ja to“ ili „Vjerujem u sebe“.)

Deveti korak – kreirajte naviku korišćenja novih uvjerenja: Ponavljajte ih; zapišite i čitajte sebi što češće u toku dana.

Koja su vaša loša uvjerenja koja želite da prevaziđete?

(AKTA)