Savjeti: Poza koju trebate izbjegavati u poslovnom okruženju

Poze kojima kolegama dajete na znanje da ste dominantni mogu učiniti da steknete više samopouzdanja i poboljšate svoj radni učinak, ali u određenim slučajevima mogu prouzrokovati više štete nego koristi.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Iako je dokazano da raskoračeni stav sa rukama na kukovima utiče na povećanje nivoa kortizola i testosterona, psiholog sa Harvarda Amy Cuddy navodi da ovu pozu nikako ne treba zauzimati tokom poslovnih sastanaka.

U seriji eksperimenata koje je Cuddy sprovela, ispitanici su zamoljeni da prouče fotografije osoba koje su zauzele upravo ovu pozu.

Pažljiva analiza ponašanja ispitanika pokazala je da bi ljudi nesvjesno naglo skrenuli pogled sa lica prikazane osobe na njene noge ili u stranu čim bi pogledali fotografiju, piše britanski independent.

S druge strane, kada su osobe na fotografijama zauzimale submisivne poze poput sjedenja na stolici sa opuštenim ramenima i prekrštenim rukama, ispitanici nisu skretali pogled sa njihovih lica.

– Zapamtite, ono što želite je da izgledate samouvjereno i opušteno, a ne ostavite utisak kao da se iz trudite iz petnih žila da budete dominantni. Cilj je prisnost, a ne zastrašivanje. Zauzimanje dominantnog stava ostavlja drugim ljudima malo fizičkog i emocionalnog prostora, zaključila je Cuddy.

(AKTA)