Savjeti kako uštediti za vrijeme studiranja

Fakultet, smještaj, hrana, izlasci, režije su troškovi sa kojima se susreće svaki student. Obično se kaže da je studenski život na nezavidnom nivou, ali postoje načini kako možete uštedjeti svoj novac.


Businessman saving money concept.
Ilustracija: Envato / STUDOMAT

Bilo da se sami finansirate ili to pak čine vaši roditelji, najvažnije je da novac rasporedite što pametnije. U tekstu koji slijedi donosimo nekoliko savjeta kako da svoj novac sačuvate i pritom nešto i ušedite.

Smještaj

Kada birate mjeto gdje ćete živjeti ne tražite ništa veliko ni raskošno. Dovoljna je jedna soba, kuhinja i kupatilo. Na taj način računi će vam biti manji. Po mogućnosti gledajte i da grijanje možete ugasiti ukoliko niste u stanu i tako ćete platiti samo ono što ste i potrošili.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Izlasci

Svaki vikend u klubu će vam znatno umanjiti sumu novca, te si rasporedite da izlazite jednom u mjesecu. Ostala tri vikenda iskoristite za učenje. Na ovaj način imati ćete više novaca i bolji prosjek ocjena na fakultetu.

Hrana

Pokušajte što manje da se navikavate da jedete van stana, već da si ili nešto skuhate ili da vam roditelji pošalju od kuće. Na ovaj način dom će vam manje faliti, jer je hrana tu da vas podsjeti na rodni kraj. I naravno, bii ćete zdraviji, nego da jedete brzu hranu.

Kasica

Stara dobra navika da ušedite novac. Napravite vlastitu kasicu i svaki dan ubacite nešto sitnog novca. Iznenaditi ćete se koliko ste novca uštedjeli kroz određeno vrijeme, te se možete počastiti nekim novim komadom odjeće.