Savjeti: Kako izbjeći tremu na prijemnom ispitu?

Prijemni ispit predstavlja veliki stres za buduće studente, budući da o njemu ovisi hoće li imati priliku školovati se za ono što u životu žele raditi.


IMG 2bbecfa5d1eb3e6b605a8393802d0e45 V
Foto: UNTZ

Iako većina fakulteta nakon uvođenja državne mature više ne provodi prijemne ispite, još postoji nekolicina onih koji na taj način testiraju buduće studente.

Prijemni ispit predstavlja veliki stres za buduće studente, budući da o njemu ovisi hoće li imati priliku školovati se za ono što u životu žele raditi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nema gorega nego da ne uspijete zbog treme s kojom se niste znali nositi. Evo nekoliko savjeta kako smanjiti stres i pobijediti tremu.

Dobra priprema uklanja strah

Najbitnija je dobra priprema. Ona je temelj na kojem ćete graditi samopouzdanje za ispit.

Ukoliko ste se dobro pripremili, naučili svo potrebno gradivo i utvrdili svoje znanje, lakše ćete pristupiti ispitu znajući da vjerojatno ne postoji ništa što bi vas na ispitu moglo iznenaditi, piše srednja.hr.

Odmor je ključan za koncentraciju

Dobar odmor je također vrlo bitan. Ne mučite se učenjem do ranih jutarnjih sati noć prije ispita. Osim toga što nema toliko koristi ako se već ranije niste pripremili, neispavanost i umor mogli bi poremetiti koncentraciju koje je potrebna za uspjeh.

Na dan ispita, ostavite sebi dovoljno vremena da stignete na mjesto održavanja barem pola sata prije. Žurba Vam u ovom trenutku nije potrebna, jer samo pojačava nervozu koja je u priličnoj dozi već prisutna.

Hrana za mozak

Na ispit ne idite gladni niti žedni, a uz sebe bi dobro bilo imati flašicu vode i čokoladicu ili energetsku čokoladicu.

Na nekim fakultetima prijemni ispiti traju satima. Energija će biti potrebna, a zna se i da mozak funkcionira brže i bolje ako je organizam nahranjen.

Prije samog ispita, pokušajte se smiriti što je više moguće, te u sebi ponavljate već dobro poznatu frazu “Ja to mogu”. Pozitivno razmišljanje je vrlo bitno.

Naravno, svi ovi savjeti vrijede puno manje ako na ispit idete turistički, bez dovoljno učenja i pripreme, nadajući se ludoj sreći. Kako god bilo, sretno svima!