Uvedena zatvorska i novčana kazna za uvrede na internetu

Treba li pooštriti kazne za uvrede na društvenim mrežama?


portrait of sad young woman looking at her smartphone suffering from cyber bullying or unhappy
Foto: Envato

Profesionalna hrvačica Hana Kimura, 22-godišnja glumica hit Netflixove serije “Terrace House” izvršila je samoubistvo 2020. godine, nakon niza zlobnih poruka koje je dobila putem interneta.

Osobe proglašene krivima za zlostavljanje na internetu u Japanu sada se suočavaju s kaznom do godinu dana zatvora prema pravilima koja su stupila na snagu danas, a koja su pooštrena nakon samoubistva reality zvijezde nakon zlobnih poruka koje je dobila putem interneta.

Revidirani zakon slijedi kampanju njezine majke i nameće novčane kazne do 300.000 jena (2.200 dolara) ili godinu dana zatvora, što je povećanje u odnosu na prijašnje kazne do 10.000 jena u novčanoj kazni ili 30 dana zatvora, prenosi Fokus.

 – Pooštrene kazne imaju za cilj jasno pokazati da je internetsko nasilje kazneno djelo, rekao je japanski ministar pravosuđa Yoshihisa Furukawa.

Vjerujemo da je za nas važno raditi na iskorjenjivanju uvreda koje ponekad mogu gurnuti ljude u smrt, rekao je ministar na press konferenciji, piše AFP.

Iako je pitanje internetskog zlostavljanja pokrenuto u Japanu prije Kimurine smrti, samoubistvo ove hrvačice potaknulo je domaće i međunarodno preispitivanje i izvršilo pritisak na zakonodavce da poduzmu nešto.