Savjeti: Deset metoda za jačanje narušenog vida

Svima je poznato da ako dugo ne koristite određenu skupinu mišića, oni postaju slabiji.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Na primjer, ako čovjek, koji je ozlijedio nogu, dugo sjedi u invalidskim kolicima, s vremenom će noge početi gubiti svoje funkcije. Ista priča vrijedi i za mišiće koji okružuju očnu leću.

Ako nosite naočale i ne radite vježbe za oči, vaš vid će postepeno slabiti. Očnim, kao i drugim mišićima, potrebne su vježbe.

U procesu oporaka vida važno je pridržavati se nekoliko pravila:

1. Potrebno je izbjegavati jak pritisak na oči i poželjno je zatvarati oči na nekoliko minuta na svaka 2-3 sata.

2. Neophodno je obavezno raditi gimnastiku za oči, koja je sastavljena od ovih 16 vježbi (očima pratiti ove linije):

Savjeti Deset metoda za jačanje narušenog vida 2

3. U potpunosti odustati od naočala.

4. Raditi svakodnevnu masažu po specijalnim tačkama: vrhovima srednjeg prsta i kažiprsta lako pritišćite očne jabučice 8 puta. Radite tako da masaža ne izaziva neugodne osjećaje. Nakon toga, vrhovima kažiprsta pritisnite ove tačke po 2 puta:

Savjeti Deset metoda za jačanje narušenog vida 1

5. Neophodno je za vrijeme šetnje češće gledati u daljinu.

6. Stalno piti sok od mrkve s nekoliko kapi maslinovog ulja.

7. Ispirati oči toplom vodom.

8. Ne koristiti kompjuter 2 sata prije odlaska na spavanje.

9. Raditi indijsku vježbu “Trataka” za uspostavljanje vida:

Usmjeren, fiksiran pogled oblik je meditacije koji koncentraciju usmjerava na jednu jedinu tačku (mali objekt, svjetlo svijeće, crnu tačku) u cilju razvijanja fokusa, jačanja vida i stimuliranja trećeg oka, a zove se Trataka.

U prvoj fazi vježbanja onaj ko je primjenjuje koncentriše se na simbol (na primjer, Om) ili neki objekt i neprestano gleda u njega, obraćajući pažnju na svaku emociju i svaku misao, otpuštajući ih kako bi um bio pročišćen i usmjeren na simbol.

Kada oči počnu suziti, zatvorite ih i odmorite. Vježba se sastoji u tome da izdržite što duže prije nego što vam oči zasuze.

U drugoj fazi praktikuje se na svjetlost svijeće. Trataka vježba na svoj odraz u ogledalu smatra se vrlo moćnom, ali se ne preporučuje bez vodstva gurua.

Bihar škola joge u Indiji objavila je nekoliko knjiga o meditaciji u kojima se nalaze detaljne upute za vježbanje Trataka, a u “Dharana Darshan” Swamija Niranjananande Saraswatija postoji čitavo poglavlje posvećeno ovoj praksi.

10. Izbjegavati teški fizički napor i stres.

Ovakva metoda pomogla je mnogima, ne samo da značajno poboljšaju vid, već da i u potpunosti poprave narušeni vid. Ne gubite vrijeme, ne zanemarujte svoj problem – počnite proces oporavka vida, već sada.

(ATMA)