Sastanak u Kantonu Sarajevo sa zlatnim značkama: Najveća podrška za najbolje

"Stav ove vlade jeste da kreira društvo znanja tako što će podržati najbolje, a najbolji studenti su nosioci razvoja."


Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanju i mlade KS prof. dr. Melika Husić-Mehmedović i zastupnik u Skupštini KS prof. dr. Damir Marjanović upriličili su danas sastanak sa najboljim studentima Univerziteta u Sarajevu – nosiocima priznanja „Zlatna značka” – s ciljem sistemskog uređenja pitanja njihovog napredovanja i zapošljavanja, te organiziranja njihovog udruženja.

Advertisements

Ministrica Husić-Mehmedović potcrtala je nekoliko pitanja na koja resorno ministarstvo, Vlada i Skupština KS žele odgovoriti i tako stvoriti neophodne pretpostavke za unapređenje statusa ovih studenata, te im osigurati status u društvu koji su svojim rezultatima zavrijedili.

Jedno od aktuelnih pitanja za ove mlade ljude je uspostavljanje optimalnog modela plaćanja doktorskih studija iz budžeta KS, a za što postoji spremnost resornog ministarstva.

Prema riječima zastupnika Marjanovića, namjera je da se iz predviđenog budžetskog fonda za nauku od tri miliona KM obezbijede školarine, odnosno stipendije za doktorske studije nosilaca „Zlatnih znački” Univerziteta u Sarajevu.

 – Ovdje smo da čujemo vaše ideje, prijedloge ali i da vidimo šta su najveće kočnice vašeg napretka. Želimo pojačati uticaj i vrijednost ‘Zlatnih znački’, jer smo potpuno svjesni da ste vi stubovi i okosnica ovog društva i njegovog puta naprijed, istakla je ministrica Husić-Mehmedović, te pozvala studente da se aktivno uključe u kreiranje zakona o studentskom standardu i zakona o studentskom udruživanju, kao važnih okvira za uspostavljanje boljeg položaja studenata u ostvarivanju njihovih prava.

Advertisements

Premijer Forto je u svom obraćanju još jednom potcrtao važnost prepoznavanja i podržavanja izvrsnosti, te naglasio da je u fokusu rada Vlade KS ulaganje u znanje i vrednovanje uspjeha.

 – Stav ove vlade jeste da kreira društvo znanja tako što će podržati najbolje, a najbolji studenti su nosioci razvoja, poručio je premijer Forto.

Danas su otvorene i druge brojne teme, pitanja ali i problemi sa kojima se ovi studenti susreću. Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS iskazalo je punu spremnost za dogovore i zajedničko rješavanje svih pitanja koja su u domenu njegovog resornog djelovanja. „Zlatne značke“ predstavljali su danas studenti, odnosno magistri i doktoranti sa Elektrotehničkog, Medicinskog, Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta: Edina Ražanica, Nasiha Nuhanović, Alma Džehverović, Kemal Altwlkany i Selver Pepić.

Više informacija možete pronaći na zvaničnoj stranici Vlade Kantona Sarajevo klikom ovdje.