Saopštenje: Mostarske studentice neprikladno odjevene na fakultetu

Na sjednici NNV-a razgovaralo se o neprikladnom oblačenju studentica, a prema Pravilniku profesor može udaljiti sa predavanja neadektvano obučene studente.


oblacenje

Studenti, a pogotovo studentice, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ne poštuju kodeks o odijevanju, utvrdila je to Uprava fakulteta, prenose studentski predstavnici. Informacija je to koja je objavljena na Facebook stranici Studentskog zbora tog fakulteta.

Kako je u Facebook objavi navela nepotpisana studentska predstavnica o odijevanju studenata razgovaralo se u srijedu na sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća fakulteta. To je jedan od dva zaključka sjednice koja se, kako navodi predstavnica, tiču studenata. Obavijest o načinu oblačenja je, tvrdi ona, Upravi vrlo kritična.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Studenti odijevanje fbstatus

Nepotpisana studentska predstavnica nadalje navodi da ”kao predstavnica ima dužnost upozoriti sve studente na poštivanje svih pravila, pa tako i ovoga i nadam se da će te i vi isto to učiniti”. Stav Uprave Filozofskog o odijevanju, navodi predstavnica i članica Vijeća, predstavnici studijskih godina bi trebali podijeliti s ostalim studentima.

“Buduća društvena elita”

Podsjećamo kako je kodeks, odnosno Pravilnik o odijevanju Sveučilišta u Mostaru donesen 2010. godine, a da bi tek devet godina kasnije bio postavljen na fakultetima. Pravilnikom, kao što mu i sam naziv kaže, definiran je način odijevanja nastavnog i nenastavnog kadra te studenata.

U Pravilniku o odijevanju, poglavlju veznom za odijevanje studenata, navodi se:

 – Studenti dodiplomskoga, kao i poslijediplomskoga studija se trebaju odijevati primjereno pravilima dobroga ukusa, kao i činjenici da su se odabirom pristupa visokoškolskoj ustanovi i neposredno odredili kao akademski građani i buduća društvena elita prostora i naroda u kojem će ostvarivati primjenu stečenih iskustava i znanja na ovom studiju.

Moguć stegovni postupak

Isti Pravilnik studentima preporučuje da odijevaju ”ležernu odjeću koja uključuje: odijela, suknje i haljine dužine do ili ispod koljena, hlače, traperice, hlače sportskoga kroja za svaki dan, majice dugih ili kratkih rukava, košulje, bluze, rolke, džempere, prsluke, tenisice, cipele za svaki dan i druga akademski primjerena odjeća”.

U slučaju nepridržavanja osnovnih pravila o odijevanju, stoji u Pravilniku, nastavnik ima pravo i obavezu studenta zamoliti da napusti prostorije predviđene za održavanje nastave ili pak provedbu ispita. Protiv studenta i zaposlenika Sveučilišta koji se ne pridržava odredbi ovoga Pravilnika pokrenuti će se stegovni postupak sukladno Kodeksu Sveučilišta u Mostaru, navodi se u 11 godina starom Pravilniku, prenosi portal Grude-online.info.