Samo kod nas: u Hrvatskoj registrovana kompanija za prodaju maturskih i diplomskih radova

Kompanija je čak razvila i čitav pravilnik općih uvjeta poslovanja, sastavljen od 10. članaka.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Portal Srednja.hr naišao je tvrtku koja se bavi pisanjem i prodajom akademskih radova. Tvrtka Qwerty d.o.o putem Facebook profila ‘Tajni pisac’ za studente će napisati bilo koju vrstu rada, imaju detaljno razrađene uvjete poslovanja, a zapošljavaju upravo studente i registrirani su u Student servisu.

Tvrtka garantira profesionalnu, diskretnu, brzu i povoljnu izradu svih vrsta akademskih radova te da se prilagođavaju uvjetima koje postavlja fakultet ili škola. Cijena izrade rada ovisi o opsegu i zahtjevnosti rada koji može biti izrađen u ‘ekspresnom roku’, dok je prosječno vrijeme izrade rada od 48 sati do 15 dana.

Tvrtka je razvila i čitav pravilnik općih uvjeta poslovanja, sastavljen od 10. članaka. U pravilniku je jasno definirano da je društvo trgovačko društvo Qwerty d.o.o iz Kostrene, čiji je direktor, prema podacima iz Poslovne Hrvatske, Filip Simonić. Zanimljiv je 7. članak ovog pravilnika koji detaljno opisuje odricanje od odgovornosti. Tvrtka se na temelju tog članka ograđuje od mogućeg plagniranja tuđih autorskih djela i akademskog neuspjeha osobe koja je naručila rad.

Na ovaj potez su se odlučili jer su svjesni da bi kupovanje rada moglo povući određene disciplinske i pravne radnje, a pravilnikom se ograđuju od toga, kao i od gubitka stipendije ili titule studenta. Tvrtka nudi anonimnost, stoga osobne i identifikacijske podatke klijenata čuvaju u tajnosti, osim kada je otkrivanje podata potrebno za ispunjavanje pravnih obaveza i zahtjeva javnih tijela.

U jednoj Facebook grupi nedavno je objavljen i oglas za posao u toj tvrtci, a u njemu se tražilo 10 studenata sa studentskim ugovorom koji bi pisali  studenata (potreban studentski ugovor), koji bi pisali kritičke osvrte, seminarske radove, poslovne projekte i sve ostalo čime se tvrtka bavi.

Studenti bi radili od kuće, a radno vrijeme je fleksibilno kako bi zaposlenici sami birali koliko će raditi. Oglas koji je objavila jedna djevojka u međuvremenu je nestao sa Facebooka. Portal Srednja.hr javio se Tajnom piscu putem maila s upitom o tome kolika je prosječna cijena rada, iz kojih područja najčešće pišu akademske radove, te na koji je način uređeno plaćanje PDV-a, no odgovore na pitanja nikada nisu dobili.

(Srednja.hr)