RS: Za hiljadu stipendija planirano 1,97 miliona KM

Ministarstvo prosvjete i kulture RS dodijelilo je hiljadu stipendija studentima na javnim i privatnim fakultetima, kao i studentima u inostranstvu za ovu godinu, za šta je budžetom predviđeno 1,97 miliona KM.


vlada rs bh

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da stipendija iznosi 2.000 KM po studentu, i da će biti isplaćena u deset rata.

– U kategoriji uspješnih studenata na javnim visokoškolskim ustanovama dodijeljeno je 720 stipendija. Studentima prvog ciklusa studija pripada 596, drugog 64, a trećeg 11 stipendija, naveo je Malešević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Studentima prvog ciklusa studija na privatnim fakultetima dodijeljeno je 49 stipendija, a u kategoriji ostali je 247 studenata na prvom ciklusu studija.

– Studentima sa prebivalištem u nerazvijenim opštinama RS dodijeljene su 22 stipendije, a studentima sa invaliditetom kojima je neophodna tuđa pomoć, pripalo je 11 stipendija, rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, stipendija će biti obustavljena onim studentima za koje se utvrdi da su prihvatili stipendiju Ministarstva, a nisu se odrekli stipendije iz drugog javnog izvora.

Malešević je naveo da je Ministarstvo isplatilo 65 stipendija studentima iz RS koji studiraju u inostranstvu, za šta je budžetom obezbijeđeno 191.000 KM.

Visina stipendije za studente prvog ciklusa studija, njih 35, iznosi 2.500 KM, za tri studenta drugog ciklusa je 3.000 i za 27 studenata trećeg ciklusa studija iznosi 3.500 KM.

– Ministarstvo je za studente matematike i fizike, kao deficitarnim zanimanjima, obezbijedilo 432.000 KM. Prošlogodišnja stipendija je isplaćena, zaključio je Malešević.

(Nezavisne novine)