RS: Sve više mladih bez posla

Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje RS u prvih devet mjeseci ove godine prijavilo se 10.795 osoba starosne dobi od 18 do 30 godina ili 43 odsto ukupnog broja novoprijavljenih lica u RS.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

U nadi da će im Republički zavod za zapošljavanje pronaći posao se za devet mjeseci prijavilo ukupno 25.136 lica svih životnih doba od kojih su mlade osobe ubjedljivo najbrojnije.

Nezaposlenost mladih postala je rak-rana našeg društva koje sa sobom povlači i niz drugih problema omladinske populacije poput kasnog osamostaljivanja i zasnivanja porodice. Veliki broj mladih godinama bezuspješno pokušava da pronađe zaposlenje, a lista nezaposlenih iz godine u godinu je duža, jer je broj novoprijavljenih veći od broja onih koji uspiju doći do radnog mjesta.

Podaci Zavoda za zapošljavanje RS pokazuju da je u najvećem gradu RS u prvih devet mjeseci evidentirano 4.015 novih prijava lica starosne dobi od 18 do 30 godina, a slijede Bijeljina sa 1.748, Doboj 1.961, Prijedor 1.380, Istočno Sarajevo 1.125 i Trebinje sa 566 novoprijavljenih.

Stručnjaci upozoravaju da obrazovni sistem ne nudi moderna znanja i vještine, zbog čega su u žestokoj borbi za radno mjesto uspješniji oni koji su, pored formalnog obrazovanja, stekli vještine i radno iskustvo kroz druge oblike. Takve osobe su privlačnije poslodavcima koji od mlade osobe očekuju da je spremna da se usavršava na razne načine.

(Nezavisne novine)