Rok prošao: Ministarstvo obrazovanja prekinulo proces provjere diploma

Zbog nedostatka finansijskih sredstava proces provjere diploma je obustavljen...


graduation
Foto: Envato

Proces provjere vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma zaposlenih u obrazovanju Zapadnohercegovačkog kantona prekinut je iako je rok za završetak procesa provjeri bio decembar 2019. godine, potvrđeno je u utorak za Bljesak.info iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kanton.

Advertisements

Kako su obrazložili iz Ministarstva, proces provjere diploma započeo je u junu 2019. godine kada je Ministarstvo uputilo dopis svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Zapadnohercegovačkog kantona te Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg. U dopisu je navedeno da se ustanove Zapadnohercegovačkog kantona zadužuju da od obrazovnih ustanova koje su izdale diplome ili svjedodžbe o stečenoj stručnoj spremi njihovih zaposlenika, a koja je uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta na koje su zaposleni, provjeri vjerodostojnost diploma. Diplome koje se provjeravaju, tvrde, trebaju biti u skladu s podacima iz osobnih dosjea i to za sve zaposlene (nastavne i nenastavne zaposlenike), kao i za sve angažirane radnike po bilo kakvom drugom osnovu ili ugovoru, naveli su iz Ministarstva.

Izviješća o realizaciji provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole u Zapadnohercegovačkog kantona i Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg su, navode iz Ministarstva obrazovanja, trebali dostaviti ovom Ministarstvu u roku od šest mjeseci.

 – Nakon započetih postupaka provjere, javljale su nam se škole i druge odgojno-obrazovne ustanove i obavijestile nas da visokoškolske ustanove traže uplatu naknada u iznosu od 100 KM za provjeru jedne diplome. Sredstava za tu namjenu nije bilo i taj proces je zaustavljen, naveli su u odgovoru za Bljesak.info iz Ministarstva obrazovanja Zapadnohercegovačkog kantona kojeg potpisuje ministrica Ružica Mikulić.

Inače, prema objavljenjem podacima Ministarstva, na području Zapadnohercegovačkog kantona je 14 javnih osnovnih škola, sedam srednjih, četiri javna vrtića te Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.