Riješite se stresa u samo četiri koraka

Biti pod stresom zabavno je kao i raditi prekovremeno u petak ili zapeti u saobraćaju na povratku s godišnjeg odmora.


malo sam pod stresom

I dok malo stresa može pomoći organizmu da ostane u ‘stanju pripravnosti’, činjenica je da niko ne voli osjećaj napetosti i svi bismo trebali pronaći načine kako se nositi sa stresom, bez da on u potpunosti preuzme naš život.

Doktor John C. Reed s Medicinskog fakulteta u Marylandu tvrdi da postoji nekoliko jednostavnih metoda opuštanja koje su nam prirođene kako bismo se uspješno nosili sa stresom, samo ih se trebamo prisjetiti, kako bismo se dobro osjećali u svom tijelu.

Reed nudi četiri načina kako možemo regulisati nivo stresa, bez obzira jesmo li svjesni stresa ili nam jednostavno treba malo izvježbavanja tijela kako se treba ponašati u napetim situacijama.

1. Obratite pažnju na disanje

Reed ističe da mnogi od nas ne koriste maksimalno svoje mogućnosti disanja, pogotovo kad nas obuzme uzbuđenje (dobro ili loše), iako je to jedna od najjednostavnijih stvari koje možemo činiti.

Kad nas ulovi anksioznost, automatski pokušavamo brže disati, jer smatramo da tako udišemo više, no upravo tad bismo se trebali smiriti regulirajući disanje, duboko udišući na nos i izdišući polagano na usta, koncentrišući se na abdominalno disanje umjesto površinskog.

2. Povežite se s osobom koju volite

Ova metoda je vrlo jednostavna, a sve što je potrebno jest tapšanje po ramenu od strane dobrog prijatelja ili zagrljaj voljene osobe.
Naime, društveno povezivanje pomoći će vam da se nosite sa svojim emocijama. “Uz to, ovo će stimulirati oksitocin u tijelu, koji pomaže imunitetu da bolje radi, smanjuje adrenalin i otpušta stres u vašem mozgu”, kaže Reed.

3. Budite aktivni

Prisjetite se kad ste posljednji put osjetili val stresa kako vas preplavljuje. Koliko puta ste se u tom trenutku jednostavno poželjeli micati?
Želimo se baviti bilo kakvom aktivnošću ili jednostavno pomicati kako bismo imali osjećaj da nešto činimo, kaže Reed i napominje da se uz pomoć fizičke aktivnosti rješavamo hemikalija povezanih sa stresom u tijelu.

4. Pronađite svoj unutrašnji mir

Najveći pokazatelj da smo pod stresom je fizički odgovor tijela na emocije, ali nažalost mi često ne obraćamo pažnju na crvena svjetla koja nam tijelo upućuje. Ali slušanjem svog tijela i misli lakše ćemo pronaći ravnotežu i unutrašnji mir.

– Problem s modernim društvom jest da smo svi konstantno izloženi lošim stvarima. Stalno smo stimulirani i ako ne činimo ništa dobro za sebe, trošimo prirodnu reakciju tijela na stres. A u nekom trenutku morate u svoj život unijeti vrijeme za mir i odmor, ističe dr. Reed, te dodaje da ćete u suprotnom samo izgorjeti.

(Posao.hr)