Rifat Škrijelj ispunio obećanje: Diplomanti medicine nakon višemjesečnog čekanja dobili potvrde o završetku studija

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj potpisao je danas potvrde o završetku studija za 41 diplomanta Medicinskog fakulteta u Sarajevu čime je nakon višemjesečnog čekanja okončana pravna blokada u kojoj su se našli diplomanti ovog fakulteta.


Foto: Klix.ba

Kako je saopćeno iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu, rektor Škrijelj danas je potpisao uvjerenja o završenom ciklusu studija, uvjerenja o prepisu ucjena i potvrde o završenom studiju.

Advertisements

S obzirom da je proteklih dana izražen interes medija i da je rektor Univerziteta u Sarajevu bio u poziciji da daje odgovore na pitanje nepotpisivanja uvjerenja i potvrda o diplomiranju na Univerzitetu u Sarajevu – Medicinskom fakultetu, u znak zahvalnosti na vašoj zainteresiranosti za ovu temu, od vitalnog interesa za diplomante i Univerzitet u Sarajevu, obavještavamo vas da je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj danas potpisao uvjerenja o završenom stepenu/ciklusu studija, uvjerenja o prepisu ocjena i potvrde o završenom stepenu/ciklusu studija za diplomante Univerziteta u Sarajevu – Medicinskog fakulteta, saopćeno je.

Advertisements

Kako se navodi, uvjerenja su potpisana za 41 diplomanta Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Uvjerenja i potvrde su potpisane za 41 diplomanta Univerziteta u Sarajevu – Medicinskog fakulteta, čime je ovaj problem konačno riješen, a diplomanti dobili priliku da riješe svoja statusna prava, naveli su iz Službe za odnose s javnošću.

Podsjetimo, diplomanti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon šestogodišnjeg studija i odbrane završnog rada našli su se u problemu s obzirom da i nekoliko sedmica nakon završetka studija nisu dobili potvrdu o završetku koja se prema zakonu izdaje 7 dana nakon odbrane završnog rada.

Povodom informacija koje su studenti iznijeli, Klix.ba prošle sedmice kontaktirao je rektora Škrijelja koji je pojasnio o čemu se zapravo radi i zašto studenti nisu do sada dobili potvrde koje ih prema zakonu i sljeduju.

Studenti ni krivi ni dužni ne mogu dobiti svoje uvjerenje o diplomiranju zbog deponovanja potpisa v.d. dekanese Amine Valjevac. Da bi deponovala potpis u sudu, traži se da je upisana u sudski registar kao lice koje zastupa fakultet, a ta procedura nažalost traje duži period. Obratio sam se već sudu te sam tražio da prioritetno pristupe i odluče po žalbi. Oni dovode u pitanje potpis Amine Valjevac jer je nekada smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga uložila žalbu sudu zbog toga što su je obrisali iz sudskog registra. U odjeljenju kojem treba da uvedu novu osobu (Valjevac op.a.), oni dovode u pitanje njen potpis jer postoji žalba Čavaljuge, rekao je za Klix.ba rektor Škrijelj.

S obzirom na pravne procedure koje mogu potrajati, tokom razgovora rektor Škrijelj je obećao da će, ukoliko se problem ne riješi tokom ove sedmice, on potpisati potvrde studentima, a obećanje je danas i izvršeno.

I ovim putem, Univerzitet u Sarajevu upućuje izvinjenje diplomantima Univerziteta u Sarajevu – Medicinskog fakulteta, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!