Rezultati poziva 2023 Erasmus+Inicijative evropskih univerziteta: Prvi put obuhvaćen univerzitet iz BiH

14,4 miliona eura za početno razdoblje finansiranja od četiri godine.


close up hands holding diploma cap
Ilustracija: STUDOMAT

Evropska komisija je objavila rezultate poziva 2023 Erasmus+ Inicijative evropskih univerziteta, koja pruža podršku savezima visokoškolskih ustanova.

Prema današnjim rezultatima, spisak je proširen za sedam novih saveza evropskih univerziteta, te sada ukupno 50 saveza obuhvata više od 430 visokoškolskih ustanova u 35 zemalja. Poziv za 2023. godinu prvi put je otvorio mogućnost visokoškolskim ustanovama iz zemalja Zapadnog Balkana, koje nisu povezane s programom Erasmus+, da učestvuju kao punopravni partneri u pozivu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kao jedan od devet partnera Evropskog univerziteta za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace), u okviru inicijative Erasmus+ „Evropski univerziteti – razvoj nove duboke institucionalne transnacionalne saradnje“, Sveučilište u Mostaru se našlo među ovih sedam novih saveza, za koji je predviđen iznos od gotovo 14,4 miliona eura za početno razdoblje finansiranja od četiri godine. Evropski univerzitet za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace) je osnovan pod vodstvom njemačkog Philipps-Universität Marburg.

Savezi evropskih univerziteta okupljaju novu generaciju Evropljana koji mogu studirati i raditi u različitim evropskim zemljama, na različitim jezicima i u različitim sektorima i akademskim disciplinama. Zahvaljujući ovim savezima, studenti mogu steći diplomu kombinovanjem studija u više evropskih zemalja, što doprinosi međunarodnoj konkurentnosti visokoškolskih ustanova u Evropi.

U jesen 2023. godine, Komisija će objaviti sljedeći Erasmus+ poziv za dostavljanje prijedloga, u nastojanju da ostvari zacrtani cilj evropske strategije za univerzitete da se do sredine 2024. godine proširi na 60 saveza evropskih univerziteta sa više od 500 univerziteta.