Studentski prijevoz: Svi mjesečni kuponi će važiti kod oba prevoznika od 5. jula

Đaci i studenti u Sarajevu imaju besplatan prijevoz.


female passenger reading travelling by tram
Ilustracija: STUDOMAT

Na osnovu Odluke Vlade Kantona Sarajevo, danas je potpisan Sporazum o utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge javnog linijskog prevoza putnika na području Kantona Sarajevo između prevoznika.

Sporazum su, u prisustvu ministra saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta , potpisali direktori GRAS-a i Centrotransa Senad Mujagić i Safudin Čengić, a sporazumom su definisane cijene karata, subvencije prema prevoznicima, kao i obaveze prevoznika i Vlade Kantona Sarajevo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pored toga, dogovoreno je da od 5. jula, i radnički kuponi važe kod oba prevoznika.

– Radnici su još jedna kategorija čiji će kuponi važiti kod oba prevoznika. Na osnovu svih zahtjeva i prijedloga građana, obezbijedili smo sredstva i uspostavili dogovor sa prevoznicima. Ovom odlukom postigli smo da će svi mjesečni kuponi važiti kod oba prevoznika. Sada imamo 75 hiljada korisnika mjesečnih kupona, od čega smo za 55 hiljada korisnika i to za đake, studente, penzionere sa minimalnom penzijom, obezbijedili besplatan javni prevoz, izjavio je ministar Šteta.

Pored radničkih, i mjesečni kuponi boračke populacije, RVI i šehidskih porodica će važiti kod oba prevoznika, bez obzira kod kojeg prevoznika je mjesečni kupon kupljen.

Sporazumom je predviđeno da cijena pojedinačne karte od 5. jula iznosi 1,80 KM, a cijena karte na komercijalnim linijima 2,30 KM.

Sarajevo ostaje najpovoljniji grad u državi kada je u pitanju javni prevoz.

– Vjerujemo da ćemo modernizacijom javnog prevoza, konstantnim ulaganjima u infrastrukturu, pristupačnim cijenama i kvalitetnim rješenjima, doći do konačnog cilja – najboljeg javnog prevoza u regiji, navode iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Prevoznici će, u skladu sa dogovorom, obavijestiti korisnike o svim izmjenama.