Petnaestak studenata različitih fakulteta u organizaciji grupe (R)evolucija+ izvelo je danas ispred Vijeća ministara BiH Performans obespravljenih studenata.

Petnaestak studenata različitih fakulteta u organizaciji grupe (R)evolucija+ izvelo je danas ispred Vijeća ministara BiH “Performans obespravljenih studenata”.

Studenti su željeli skrenuti pažnju političarima, bh. javnosti i studentima koliko BiH i njeni građani mogu izgubiti ukoliko podržimo inicijativu Erasmus+, prenosi portal Klix.ba.

– BiH mora biti punopravni učesnik projekta Erasmus+ koji vrijedi 14,7 milijardi eura i koji se treba implementirati u periodu 2014-2020. Na osnovu ovog programa studenti, osnovci, srednjoškolci, asistenti, profesori, cijelo akademsko osoblje, imat će mogućnost da učestvuju u razmjenama, fakulteti će dobiti finansijske podsticaje za unapređenje katedri, mladi talentovani sportisti će imati priliku da se priključe evropskim sportskim projektima. Neophodno je da bh. političari ispune svoje obećanje jer prošlo je sedam dana od prošle akcije i nije se dogodilo ništa. Želimo da političaru sjednu i nađu kompromis kakav god, da mladima pruže šansu jer mi to zaslužujemo, rekla je za “Klix” Asija Borić, apsolventica Pravnog fakulteta.

U performansu su učestvovali Djed Mraz koji je predstavljao Evropsku komisiju, bh. političari koji mu nisu dopustili da prođe kroz vrata BiH, te studenti čija su usta bila zalijepljena.

– Svi političari su otišli na, po njima, zaslužene odmore. Mi ne smatramo da su zasluženi. Djed Mraz koji je simbol Evropske komisije donosio je Erasmus+ vrijedan 14,7 milijardi eura i političari su samo trebali uzeti taj poklon, ali mu nisu dali da prođe. Naši političari mu nisu dali da uđe jer ne vide nikakav interes u tome, jer oni na osnovu novaca koji dobijaju od bh. institucija školuju svoju djecu u inozemstvu, a izuzetno talentovana djeca nemaju mogućnost da plate, te su obespravljeni njihovom nebrigom, dodala je Borić.

Začepljena usta simbolizirala su aktuelnu situaciju u kojoj studenti, ali i drugi građani šute i trpe.

– Naša vlast nakon dugogodišnje manipulacije od nas traži da šutimo i trpimo. Mi smo na neki način navikli na to, svjedoče vam to i naši protesti na kojem se iz čitave BiH odazvalo samo 1.000 studenata, što je očaj. Ne vidim nam svijetlu budućnost ukoliko se mi sami studenti ne pokrenemo i ne tražimo svoja prava, istakla je Borić.

U performansu je učestvovalo 15-ak studenata, što je porazno. Poručili su da je ovaj performans upućen i njima, da se probude i ne očekuju da ovako mali broj ljudi riješi sve probleme studenata i bori se za njihova prava.

– Teško je objasniti da na koncert Ace Lukasa dođe 10.000 ljudi, a na proteste 300. To je sociološki problem koji bi se trebao istražiti, i nisu samo studenti u pitanju već sve generacije. Da li će se to promijeniti, iskreno se nadam da hoće. Mi se trudimo da pošaljemo poruku da razmišljaju o boljem sutra, a na njima je da shvate da li je bolje sjediti kući i biti internet revolucionar ili izaći i barem pokušati promijeniti, rekao je Alen Duspara, student prve godine Master studija Fakulteta kriminalističkih nauka.

Erasmus+ programom akademski građani bi mogli ići na razmjenu studenata, ostvariti prvo radno iskustvo, priključiti se volonterskim akcijama koje su plaćene, stažirati, dobiti stipendije i školarine. No, zbog međusobnog neslaganja političara studenti bi mogli ostati u getu.

– Mi smo jedini u Evropi koji smo to odbili. Uvijek smo koristili primjer Albanije, ali i ona je ispred nas i zaista bismo trebali razmisliti šta radimo, istakao je Duspara.

Studenti su pokrenuli i online peticiju tražeći da se omogući da BiH učestvuje u projektu, a namjeravaju je proslijediti Vijeću ministara BiH i Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a.

(Klix.ba)