Rektor UNSA i ministar prosvjete Crne Gore razgovarali o priznavanju diploma i saradnji univerziteta

Razgovarali o saradnji na zajedničkim projektima te o pitanju priznavanja diploma.


rektor unsa
Foto: UNSA

Prof. dr Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i gospodin Miomir Vojinović, ministar prosvjete Crne Gore razgovarali su na danas održanom sastanku o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i crnogorskih univerziteta, posebno kad je u pitanju uspješna saradnja na zajedničkim projektima, te o pitanju priznavanja diploma.

Sastanku su prisustvovali gospodin Goran Drobnjak, generalni direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju u ministarstvo prosvjete Crne Gore, gospođa Satka Hajdarpašić, otpravnica poslova Ambasade Crne Gore, te prorektorice Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Enita Nakaš i prof. dr. Dušanka Bošković.

Tokom sastanka razgovarano je o uspješnoj saradnji Univerziteta u Sarajevu i crnogorskih univerziteta u različitim projektima, te o mogućnostima daljnje saradnje s ciljem jačanja veza između akademskih zajednica. Naglašeno je da Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Crne Gore imaju potpisan sporazum o akademskoj saradnji na neodređen period.

Razmatrano je i pitanje priznavanja diploma, te istaknuta potreba za radom na pojednostavljenju procesa priznavanja diploma.

Susret je završen izražavanjem opredijeljenosti za daljnje jačanje veza između Univerziteta u Sarajevu i crnogorskih univerziteta, te iskazane namjere za istraživanje dodatnih oblika saradnje u narednom periodu s ciljem promicanja akademske izvrsnosti i poticanja inovacija u regiji.