Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive: “Život piše priče, ali otvara i vrate da se priče ispričaju”

Mladi autori i autorice su krenuli u proces stvaranja dokumentarnih priča!


Život piše priče, ali otvara i vrate da se priče ispričaju. Nakon 6 intenzivnih dana ulaska u svijet dokumentarnog filma, mladi autori i autorice, polaznici Škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive, se nalaze pred izazovom i uzbuđenjem pričanja priča, priča kroz koje će podijelite svoje vizije svijeta koji ih okružuje.

Advertisements

Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive je u proteklih nekoliko dana kroz maestralna djela filma otvorila razgovore o etici, estetici, strukturi, strasti u filmu, različitim pristupima, te kroz praktične vježbe pokušala uvesti mlade autore i autorice u proces pronalaska vlastitog audiovizuelnog izričaja. Cjelokupan filmski proces je počeo kroz vježbe i razgovore koje su tutori Guillermo Carreras-Candi iz Španije, Jelena Maksimović  iz Srbije, Kaori Oda iz Japana, Kumjana Novakova iz Makedonije/BiH, Ludovica Fales iz Italije i Sunčica Fradelić iz Hrvatske vodili, inspirišući i ohrabrujući mlade autore i autorice da nastave u pravcu otkrivanja svog filmskog jezika kako bi moć slika koristili u svojim susretima s društvenim stvarnostima.

Regionalna Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive (2)

– Drugo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive počelo je 27. augusta, 2015. u Kruševu, a okupilo mlade autore i autorice iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije.  Interesantna informacije jeste da je mjesto održavanja škole u Kruševu, umjesto u Prizrenu, došlo kao rezultat administrativnih poteškoća sa vizama za Kosovo za državljane BiH. Cjelokupni tim ACTive-a ovim putem apelira na vlasti BiH i Kosova da razmotre mogućnost liberalizacije viznog režima. Jedine zemlje unutar regije koji imaju vizni režim su BiH i Kosovo, time postavljajući apsurdne barijere u procesima saradnje na različitim nivoima, navode organizatori.

Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive će trajati do 10. septembra 2015. godine, a cjelokupan filmski obrazovni proces završiti će finalnim praktičnim radovima u formi kratkih dokumentarnih priča.

Osnovana 2013. godine, Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive je regionalna inicijativa vodećih dokumentarnih filmskih festivala s prostora Balkana, koji žele svoja iskustva i znanje podijeliti s mladim autorima i autoricama s izrazitim interesovanjem za dokumentarni film. ACTive se održava uz podršku Nacionalnog fonda za demokraciju (NED) iz Washingtona.

Više informacija na www.pravoljudski.org, www.dokufest.com, www.makedox.mk.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!