Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive: “Život piše priče, ali otvara i vrate da se priče ispričaju”

Mladi autori i autorice su krenuli u proces stvaranja dokumentarnih priča!


Regionalna Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive 1

Život piše priče, ali otvara i vrate da se priče ispričaju. Nakon 6 intenzivnih dana ulaska u svijet dokumentarnog filma, mladi autori i autorice, polaznici Škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive, se nalaze pred izazovom i uzbuđenjem pričanja priča, priča kroz koje će podijelite svoje vizije svijeta koji ih okružuje.

Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive je u proteklih nekoliko dana kroz maestralna djela filma otvorila razgovore o etici, estetici, strukturi, strasti u filmu, različitim pristupima, te kroz praktične vježbe pokušala uvesti mlade autore i autorice u proces pronalaska vlastitog audiovizuelnog izričaja. Cjelokupan filmski proces je počeo kroz vježbe i razgovore koje su tutori Guillermo Carreras-Candi iz Španije, Jelena Maksimović  iz Srbije, Kaori Oda iz Japana, Kumjana Novakova iz Makedonije/BiH, Ludovica Fales iz Italije i Sunčica Fradelić iz Hrvatske vodili, inspirišući i ohrabrujući mlade autore i autorice da nastave u pravcu otkrivanja svog filmskog jezika kako bi moć slika koristili u svojim susretima s društvenim stvarnostima.

Regionalna Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive (2)

– Drugo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma ACTive počelo je 27. augusta, 2015. u Kruševu, a okupilo mlade autore i autorice iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije.  Interesantna informacije jeste da je mjesto održavanja škole u Kruševu, umjesto u Prizrenu, došlo kao rezultat administrativnih poteškoća sa vizama za Kosovo za državljane BiH. Cjelokupni tim ACTive-a ovim putem apelira na vlasti BiH i Kosova da razmotre mogućnost liberalizacije viznog režima. Jedine zemlje unutar regije koji imaju vizni režim su BiH i Kosovo, time postavljajući apsurdne barijere u procesima saradnje na različitim nivoima, navode organizatori.

Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive će trajati do 10. septembra 2015. godine, a cjelokupan filmski obrazovni proces završiti će finalnim praktičnim radovima u formi kratkih dokumentarnih priča.

Osnovana 2013. godine, Škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive je regionalna inicijativa vodećih dokumentarnih filmskih festivala s prostora Balkana, koji žele svoja iskustva i znanje podijeliti s mladim autorima i autoricama s izrazitim interesovanjem za dokumentarni film. ACTive se održava uz podršku Nacionalnog fonda za demokraciju (NED) iz Washingtona.

Više informacija na www.pravoljudski.org, www.dokufest.com, www.makedox.mk.

(STUDOMAT.ba)