Hobiji koji nas čine pametnijim

Dugo se mislilo da smo rođeni sa određenim nivoom inteligencije, i da ne možemo mnogo toga da uradimo da to promjenimo. Naučnici su dokazali da možemo da povećamo naše potencijale a da u tom procesu i uživamo. Sada je poznato da učenje vještina doprinosi da se stvore nove nervne sinapse, koje čine da mozak radi brže i bolje.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Evo liste hobija koji nas čine pametnijima:

Sviranje muzičkih instrumenata

Sviranje muzike doprinosi kreativnosti, analitičkim sposobnostima, pa i jeziku, matematici, sitnim motoričkim radnjama itd. Ono što sviranje muzičkih instrumenata daje jeste jačanje “corpus callosum” odnosno najveće spone između desne i lijeve hemisfere mozga. Ovakav unaprijeđen “corpus callosum” pomaže kod izvršnih vještina, pamćenja, rješavanja problema…

Čitanje bilo koje literature

Korist čitanja je velika bilo da uživate u “Igri prijestola”, “Hariju Poteru”, ili posljednjem izdanju nekog ozbiljnijeg nedjeljnika. Čitanje smanjuje stres, što čini da se osjećate bolje, i povećava tri tipa inteligencije – iskristalisanu (sposobnost da primjenite stečeno znanje i iskustvo), fluidnu (znanje u teoriji – riješavanje problema, korišćenje logike u novim situacijama) i emocionalnu.

Čitanje pomaže u rješavanju problema, sklapanju kockica znanja u cjelinu kako bi bolje upravljali svakodnevnim životom, razumijevanje procesa, ali i tumačenju i odgovaranju na emocije drugih ljudi.

Svakodnevno vježbanje

Trik nije u povremenom vježbanju već u svakodnevnom i konstantnom vježbanju. Ovakvo vježbanje napaja ćelije proteinom (BDNF) koji poboljšava pamćenje, učenje, fokus, koncentraciju i razumijevanje.

Neki naučnici idu dotle da smatraju da dugo sjedenje može da ima suprotan efekat – usporava naš mozak i otežava njegov rad.

Učenje novog jezika

Zaboravite na slagalice da biste poboljšali pamćenje već umjesto toga učite novi jezik. Istraživanja pokazuju da su ljudi koji znaju dobro dva jezika bolji u rješavanju slagalica od onih koji znaju samo jedan. Učenje novog jezika pomaže vještinama kao što su planiranje i rješavanje problema.

Testirajte svoje znanje

Mnogi pametni studenti “bubaju” pred ispit i tako akumuliraju mnogo znanja za kratko vrijeme, a da još brže sve to zaborave. Pamćenje stečenog znanja najuspješnije je kad se te informacije ponavljaju ili dovode u veze sa ranijim iskustvom.

Razlog zbog kog nas učenje jezika čini pametnijima jeste što zahtjeva stalno i mnogo pamćenja. Iako mnogo naučimo za kratko vrijeme, nama je to znanje stalno potrebno – gramatiku i riječi ponavljamo kroz vježbu bezbroj puta.

Ovakvo znanje primijenite u svakodnevnom životu – prođite kroz bilješke koje ste pisali o knjigama, ili koje se tiču posla, vodite dnevnik o zapažanjima. Ovakav “kumulativan” način učenja doprinjeće programu unaprijeđenja samog sebe.

“Bildujte” mozak

Sudoku, slagalice, video igre, karte, kvizovi, ukrštene riječi i slične aktivnosti omogućuju bolji rad mozga. Sve ove “igrice” uspostavljaju i jačaju sinapse, a mozak ima sposobnost da se mijenja i reorganizuje. Kada se promijeni put razmišljanja, stvaraju se novi vidici i gledišta, i razumiju posljedice i efekti ponašanja i emocija.

Dakle, ideja je da mozak može stalno da se razvija, a mi sami možemo tome da doprinesemo. Različite aktivnosti stimulišu različite dijelove mozga, tako da svako od nas može da ojača u nekim oblastima i pobijedi slabosti.

(eKapija)