Razlozi zbog kojih studenti najčešće ostaju bez stipendije

Ministarstvo je objavilo koji su to razlozi za neprihvatanje prijava.


coins and a calculator expensive education and low scholarship
Foto: Envato

I ove su se akademske godine studenti iz Hrvatske su se mogli takmičiti za državnu socio-ekonomsku stipendiju, s time da ih se u 2022./2023. dodjeljuje nešto više nego prethodnih godina – 12.000 naspram dosadašnjih 10.000. Veći je i iznos stipendije pa će ona u ovoj akademskoj godini iznositi 200 eura, odnosno 390 KM.

Najčešće nisu zadovoljili limit mjesečnih prihoda

Ne iznenađuje, stoga, da je među studentima vladao veliki interes – i ove je godine broj prijava je premašio broj stipendija koje se dodjeljuju pa je za njih 12.000 stiglo čak 17.724 prijava.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Rezultati takmičenja objavljeni su u četvrtak, a Ministarstvo je uz njih objavilo i najčešće razloge neprihvaćanja prijave. Prvi najčešći, zbog kojeg je u E kategoriji odbijeno čak 1.828 prijava, jest prelazak limita mjesečnog prihoda po članu kućanstva. Naime, pravilnik propisuje da mjesečni prihodi po članu kućanstva ne smiju prelaziti 100% proračunske osnovice, odnosno 869 KM. Taj je podatak Ministarstvo dobilo kontrolom visine dohotka pri zaprimanju dokumenata.

Čak 379 studenata uz svoju je prijavu stavilo i oznaku da ne može u daljnju obradu, što je bio drugi najčešći razlog odbijanja prijave. Nadalje, 164 studenta navela su samo sebe kao jedinog člana obitelji, a imaju manje od 26 godina. Uz to, 160 prijava nije prihvaćeno jer su prijavljeni studenti u ovoj akademskoj godini drugi put upisani na prvu godinu studija na istoj razini studija, što se također kosi s pravilnikom Ministarstva. U tablici u nastavku možete vidjeti sve razloge neprihvaćanja prijave, prenosi srednja.hr.

1 42
Foto: srednja.hr