Razlozi zbog kojih studenti najčešće ostaju bez stipendije

Ministarstvo je objavilo koji su to razlozi za neprihvatanje prijava.


coins and a calculator expensive education and low scholarship
Foto: Envato

I ove su se akademske godine studenti iz Hrvatske su se mogli takmičiti za državnu socio-ekonomsku stipendiju, s time da ih se u 2022./2023. dodjeljuje nešto više nego prethodnih godina – 12.000 naspram dosadašnjih 10.000. Veći je i iznos stipendije pa će ona u ovoj akademskoj godini iznositi 200 eura, odnosno 390 KM.

Najčešće nisu zadovoljili limit mjesečnih prihoda

Ne iznenađuje, stoga, da je među studentima vladao veliki interes – i ove je godine broj prijava je premašio broj stipendija koje se dodjeljuju pa je za njih 12.000 stiglo čak 17.724 prijava.

Rezultati takmičenja objavljeni su u četvrtak, a Ministarstvo je uz njih objavilo i najčešće razloge neprihvaćanja prijave. Prvi najčešći, zbog kojeg je u E kategoriji odbijeno čak 1.828 prijava, jest prelazak limita mjesečnog prihoda po članu kućanstva. Naime, pravilnik propisuje da mjesečni prihodi po članu kućanstva ne smiju prelaziti 100% proračunske osnovice, odnosno 869 KM. Taj je podatak Ministarstvo dobilo kontrolom visine dohotka pri zaprimanju dokumenata.

Čak 379 studenata uz svoju je prijavu stavilo i oznaku da ne može u daljnju obradu, što je bio drugi najčešći razlog odbijanja prijave. Nadalje, 164 studenta navela su samo sebe kao jedinog člana obitelji, a imaju manje od 26 godina. Uz to, 160 prijava nije prihvaćeno jer su prijavljeni studenti u ovoj akademskoj godini drugi put upisani na prvu godinu studija na istoj razini studija, što se također kosi s pravilnikom Ministarstva. U tablici u nastavku možete vidjeti sve razloge neprihvaćanja prijave, prenosi srednja.hr.

1 42
Foto: srednja.hr