Šef Delegacije Evropske unije mostarskim studentima savjetovao ostanak u BiH

"To je jasan signal da u ovoj zemlji treba ostajati, investirati i da je ovo mjesto na kojem možete osnovati svoje obitelji", kazao je Sattler.


1 49
Foto: bljesak.info

– Kandidatski status predstavlja priznanje i signal građanima ove zemlje da je BiH na dobrom putu sada kada je formalno dodijeljen kandidatski status za članstvo. To je jasan signal da u ovoj zemlji treba ostajati, investirati i da je ovo mjesto na kojem možete osnovati svoje obitelji, kazao je okupljenim mostarskim studentima šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i posebni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini veleposlanik Johann Sattler.

Naime, Sattler je u ponedjeljak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održao predavanje na temu “Kandidatski status Bosne i Hercegovine”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2 18
Foto: bljesak.info

Povijesni trenutak

Ovdje smo u jednom velikom i posebnom trenutku koji sam po sebi predstavlja priznanje, a sa druge strane predstavlja zadaću na evropskom putu za nove sazive, naglasio je. Šef Delegacije Evropske unije u BiH naglasio je kako mu je “veliko zadovoljstvo biti u Mostaru”, te naglasio kako su univerziteti te mjesta okupljanja mladih njegove omiljene posjete.

Prije predavanja studentima sastao se on s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem te predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem.

– Njima sam kazao kako su u prethodne dvije godine zaista pokazali kako onda kada se usmjerite na stvari koje vas približavaju, na ono što se može uraditi i što je izvodljivo rezultati neće izostati. Jasno mi je da su se stvari u proteklom periodu pomakle i pokretali te da još uvijek ima pitanja koja treba rješavati, ali rezultati svakako ostaju. Nadam se da će ovaj mostarski tim u drugom poluvremenu nastaviti raditi u interesu građana i osiguranju perspektive koju građani željno očekuju, naveo je Sattler.

Govorio je on i o benefitima kandidatskog statusa te naglasio kako je ovo “priznanje i signal građanima ove zemlje da je BiH na dobrom putu”.

3 8
Foto: bljesak.info

Finansijska podrška

– Što se tiče materijalnih i finansijskih aspekata već postoje značajna sredstva koja su dostupna i koja se koriste, ali isto tako iznosi sredstava koji su ostali neiskorišteni bilo da je riječ o neodlučnosti vlasti ili nije bila postignuta suglasnost. Najskoriji primjer koji imamo je energetski paket pomoći koji je osiguran u vrijednosti 70 miliona eura koji trebaju pomoći onim najsiromašnijim domaćinstvima u suočavanju s porastom cijena energenata, naveo je Sattler te naglasio kako finansijska pomoć postoji te će nastaviti postojati.

Upitan o daljnim koracima BiH na evropskom putu Sattler je naglasio kako je prioritet na 14 dobro poznatih točaka, prenosi bljesak.info.

Na osnovu 15-godišnjeg iskustva zemalja regije. Obično od trenutka primanja kandidatskog statusa do iduće faze, odnosno faze otvaranja pregovora, potrebno je tri do četiri godine pod uvjetom da vlasti ispunjavaju svoje zadaće. Trebat će nam da se to dogodi puno više napora i fokusa nego što je to ranije bio slučaj. Sve one zadaće koje su tu, u suštini riječ je o onih 14 prioriteta, zaključio je.