Rasprava: Da li se može zaposliti sa diplomom gimnazije u BiH?

Može li se zaposliti sa diplomom iz gimnazije i gdje?


Foto: Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Gimnazija je općeobrazovna srednja škola koja traje četiri godine, u koju se može upisati nakon završetka osnovne škole.

Svrha obrazovanja u gimnaziji je razviti kod učenika intelektualnu širinu, potrebu za novim spoznajama i djelovanjima, istraživačku radoznalost, te osposobiti ih za razložno i stvaralačko mišljenje te samostalno učenje.

Kao općeobrazovna škola gimnazija je prelazni stepen ka profesionalnom osposobljavanju u višim i visokim školama te fakultetima, tj. ona ne osposobljava učenika za neko posebno zanimanje već ga uglavnom usmjerava na daljnje školovanje.

Neosporna je činjenica da gimnazija predstavlja dobru podlogu za bilo koji fakultet, ali šta ako maturant iz nekih razloga ne može upisati ili završiti fakultet? Može li se zaposliti sa diplomom iz gimnazije i gdje?

Ovo pitanje zanimalo je jednog korisnika Reddita pa je svojim pitanjem pokrenuo raspravu.

Dali se moze zaposliti sa diplomom iz gimnazije u BiH
by u/Pura1987 in bih

Pročitajte neke od savjeta koje je ovaj korisnik Reddita dobio:

 – Upiši zanat ili se zaposli kao pomoćni radnik kod nekog majstora koji će te naučiti posao. Dobar keramičar se npr i kod nas, a i vani suhim zlatom plaća. Ti će poslovi u budućnosti biti sve traženiji. Neće umjetna inteligencija pločice da lijepi, jbg.

– I ja sam bivša gimnazijalka, koja je odužila s faksom pošteno. Long story short: radila u buticima, honorarno zarađivala pišući radove ljenguzama… dok nisam shvatila da je vakat da zapnem i završim ono što sam davno započela. Zaposlila sam se pet mjeseci nakon diplomiranja. Uzmi svoj život u ruke, paša.

 – Teško, samo sa tom diplomom i bez ikakvih drugih konkretnih kvalifikacija. Ili počni učiti sam neki zanat, to može biti bilo šta od auta do programiranja ili se prebaci na faks koji ti više odgovara.

Jedan korisnik Reddita osvrnuo se na lošu gramatiku pa je napisao:

Kako je moguće da sa diplomom gimnazije nisi naučio da se negacija piše odvojeno od glagola i da se ne piše dali već da li. Nije absolutno već apsolutno. Dotakao sam dno dna, a ne ova tvoja skalamerija od rečenice. Pobogu, nauči da pišeš. U par navrata nisi ni padež pogodio.

U komentare nam pišite vaša iskustva. Koja radnja mjesta mogu zauzeti svršeni gimnazijalci?