Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH nije se mijenjao 16 godina

Šta se poduzelo kako bi se zakon mijenjao u smislu da se osigura kvalitetno obrazovanje i postigne međunarodnu razinu?


unsa 1

Izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ilija Cvitanović upozorio je danas da se Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH nije mijenjao 16 godina.

Stoga je na sjednici Doma uputio pitanje ministrici civilnih poslova BiH Dubravki Bošnjak i Agenciji za razvoj visokog obrazovanja u BiH šta se poduzelo kako bi se zakon mijenjao u smislu da se osigura kvalitetno obrazovanje i postigne međunarodnu razinu, piše Bljesak.info.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ministrica je kazala da je u februaru ove godine Agencija, kao stručno tijelo, zadužena da pokrene postupak izmjena zakona i njime koordinira te se očekuje da oni do kraja septembra finaliziraju svoja mišljenja na zakon.

 – No, izmjene Okvirnog zakona samo su jedna od izmjena koje je potrebno uraditi kako bi se postigli ovi ciljevi unapređenja kvalitete obrazovanja. Naime potrebna je i izmjena Kvalifikacijskog okvira u BiH, a potom i osiguranje članstva Agencije u Europskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja, dodala je ministrica.

Ministrica Bošnjak je podsjetila da je Vijeće ministara BiH zadužilo Agenciju da u roku od 30 dana dostavi i prijedlog realizacije preporuka Europske asocijacije koje je BiH svojevremeno dobila što je također jedan od uvjeta za stjecanje punopravnog članstva u Europskoj uniji.

O Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u BiH možete pročitati ovdje.