Radio kao čistač sa bivšim zatvorenicima, a onda rasturio na prijemnom: Primili ga na Harvard i brojne druge prestižne fakultete

Nakon završavanja srednje škole, finansijski problemi, bolest i ozljeda zbog bavljenja sportom poljuljali su 18-godišnjeg Rehana Statona u njegovoj namjeri da upiše fakultet pa je od ideje skoro odustao.


Female Volunteer Cleaning Polluted Beach Collecting Plastic Trash Outdoor, Cropped

No, ni njegova porodica, kao ni kolege iz firme za odvoz otpada Bates Trucking & Trash Removal nisu željeli odustati od njega.

Nisu jeli redovno, a nekad nisu imali ni struje

Rehanov život nije se mnogo razlikovao od života njegovih vršnjaka sve do osme godine života kad je majka napustila oca i odselila iz zemlje. Samohrani otac podizao je dvojicu sinova, što nije bilo jednostavno. Nakon pohađanja privatne škole i solidnog finansijskog statusa, uskoro su se suočili s velikim finansijskim problemima unatoč tome što je otac često radio i po tri posla kako bi ih prehranio i platio račune, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Do sedmog razreda, Rehanove ocjene pogoršale su se zbog pritiska kod kuće.

Nismo jeli redovno, a tata je radio cijelo vrijeme. Ponekad ne bismo imali ni struje, dodaje.

Unatoč teškoj situaciji, malo odmaka od realnosti pronašao je u sportu – borilačkim vještinama i boksu. No, stanje u školi i dalje se pogoršavalo zbog čega su Rehanu predložili dopunsku nastavu kako bi popravio loše ocjene. Ključnu ulogu odigrao je inženjer aeronautike kojega je Rehanov otac angažirao za instrukcije. Do kraja školske godine, Rehan je postao jedan od najboljih učenika u školi.

Isti nastavnik koji je predložio dopunsku nastavu, poslao je mom ocu pismo izvinjenja, govori za CNN.

U bivšim zatvorenicima pronašao podršku

Uspio je popraviti ocjene u školi i planirao je nakon srednje postati profesionalni boksač. Taj san uništen je nakon teške ozljede pa se, nakon završavanja srednje, odlučio prijaviti na nekoliko fakulteta. Sa svih je, nažalost, dobio odbijenice. U tom se trenutku odlučio zaposliti kao smetlar.

Imao je sreće pa je među kolegama s posla pronašao podršku. Iako mahom bivši zatvorenici, u Rehanu su prepoznali veliki potencijal pa su Brentu Batesu, sinu vlasnika firme za odvoz otpada, skrenuli pažnju na mladog, pametnog zaposlenika. Bates je ubrzo Rehana “uzeo pod svoje” i upoznao ga s profesorom sa državnog Univerziteta Bowie. Ovoga je Rehan toliko impresionirao da je uspio urgirati među odborom za prijave koji su Rehanu dozvolili upis na program koji ga priprema za daljnje fakultetsko obrazovanje. Kraj godine završio je s prosjekom 4,0.

Postao sam predsjednik udruga i dobivao toliko akademskih priznanja – bilo je ludo, govori. Krajem druge godine više škole, odlučio je da želi upisati pravo.

U prisjećanju na put koji ga je doveo do fakultetskog obrazovanja, ističe upravo period rada u kompaniji za skupljanje otpada kao onaj u kojem je osjetio najveću podršku i u kojemu su prepoznali njegov potencijal.

Neki bi u ovom poslu vidjeli najnižu tačku mog života, ali to uopšte nije bilo tako. Cijelog mog života svi ljudi na koje sam se trebao ugledati podcjenjivali su me i gledali svisoka zbog čega samo se osjećao loše, pojašnjava.

Percepcija koju su o njemu imali dok je bio smetlar produbila je njegovo poimanje rase i klasnih razlika. Ovo proživljeno iskustvo utjecalo je na njegove kritičke interpretacije kulture i aktualnih događanja do današnjeg dana.

Primljen na više prestižnih fakulteta

Nakon uspješne akademske karijere na Univerzitetu Bowie upisao se na Univerzitet u Marylandu na kojemu je i diplomirao 2018. godine. Godinu dana nakon diplome radio je kao politički savjetnik u grupaciji Robert Bobb, pripremajući se za prijemni. Nakon testiranja, primljen je na Harvard, Columbiju, Univerzitet u Pennsylvaniji, Univerzitet u Južnoj Kalifoniji te na Pepperdine.

Unatoč raznolikom životu, kaže da je nadmašio mnogo ciljeva koje si je sam postavio. Baš kao što su mu neki ključni članovi lokalne zajednice pomogli da dođe do svog cilja, tako i on planira pomagati mladima koje čekaju prijemni ispiti za fakultete i polaganje standardiziranih testova koji su uvjet za upis na američke fakultete.