Prvi upisni rok: Za koje fakultete su najviše zainteresovani studenti u Sarajevu?

Niko nije iskazao interes za studiranje ruskog jezika, sociologije i etnologije te nastavničkog smjera biologije.


fpn.unsa.ba

Na naplatu je došao odlazak mladih, ali i cijelih porodica iz BiH, a završetak prvog upisnog roka na fakultete u BiH upalio je alarme.

Advertisements

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) godinama bilježi smanjen broj upisanih studenata, a taj trend je nastavljen i ove godine. Od predviđenih 6.136 mjesta na prvi ciklus i integrirani studij upisano je 3.459 studenata, što znači da je ostalo slobodno još 2.677 mjesta.

Budžet Kantona

Najveći interes iskazan je za studij na fakultetima koji pripadaju grupaciji tehničkih i medicinskih nauka. Vlada KS donijela je zaključak da će svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA-e u narednoj akademskoj godini biti upisani kao redovni, a troškovi njihovog studija finansirani iz budžeta KS.

To je jedan od razloga izrazito velike zainteresiranosti za studijski program Računarstvo i informatika na Elektrotehničkom fakultetu, kao i za studijski program Teorijska i kompjuterska nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu, kazali su za „Avaz“ iz Rektorata UNSA.

S druge strane, niko nije iskazao interes za studiranje ruskog jezika, sociologije i etnologije te nastavničkog smjera biologije.

Advertisements

Mogući razlozi smanjenog broja prijavljenih kandidata za upis na fakultete i akademije UNSA objektivne su prirode i na njih se ne može utjecati, a nastali su usljed demografskog pada, migracija te zbog značajnog broja mladih ljudi koji odlaze na studiranje u inozemstvo, a koji se čak strateški regrutiraju s područja Balkana, naveli su iz UNSA-e.

Loš imidž

Ipak, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Faruk Dević kazao je za „Avaz“ kako postoji veliki broj problema koji se moraju riješiti kako bi se razmišljalo o povećanju broja studenata te da razlozi nisu isključivo demografske prirode.

Na privatnim fakultetima imamo ponude za stipendije, niže školarine i studenti mahom idu na privatne fakultete i zbog nižih školarina i zbog tog nekog lakšeg načina prolaska, s obzirom na to da znamo da imamo na pojedinim fakultetima profesore kod kojih na ispit izađe 300 studenata, a samo jedan položi ispit. To su sve stvari koje kumuliraju i srednjoškolcima koji treba da upišu fakultet stvore jedan loš imidž. Ne mislim da je to samo jedan demografski problem, to je problem koji se mora rješavati unutar Univerziteta, rekao je Dević.

Pad broja upisanih studenata bilježi i Univerzitet u Zenici, na koji je od planiranih 995, nakon prvog upisnog roka, upisano 468 studenata.