Prva je najteža: 5 zlatnih pravila za uspješno preživljavanje najkritičnije godine faksa

Odlazak na fakultet je veliko prijelazno razdoblje u životu svakog studenta, pogotovo ako odlaziš u novi grad. U svakom slučaju, očekuje te cijeli spektar novih događanja, novih lica i novih obaveza.


jcimcopfhig

Pritom ćeš sigurno imati mnogo upitnika iznad glave: koja odjeća mi treba, što ću jesti poslije predavanja i brojna druga. Ovih pet pravila olakšat će ti početak studiranja i umanjiti šok privikavanja na novu životnu sredinu, ali i fakultetske obaveze, piše Moj faks.

Ne trebaš ponijeti cijeli ormar

Najteža odluka, definitivno (pogotovo za djevojke). Što ponijeti od odjeće i obuće? Najlakši odgovor je – sve! Pa ipak tamo provodiš većinu godine, a i vjerojatno će ti baš zatrebati ta crna suknja koju nisi obukla od trećeg srednje. Je li tako? NIJE!

Ako živiš u studentskom domu velike su šanse da nećeš imati mnogo prostora samo za sebe i svoje krpice pa radije minimiziraj količinu odjeće koju ćeš ponijeti. Kovčeg će svakako biti lakši kad budeš išao/la u posjet kući!

Prvi cimer ti ne mora nužno biti i prijatelj

Jedan od mitova je da će ti novi cimer biti i najbolji frend. “Ići ćete skupa u teretanu, imat ćete movie nights, pomagat ćete jedan drugome za vrijeme ispitnih rokova itd.” U mnogim slučajevima ta bajka zajedničkog života često se rasprši u komadiće.

S vremenom ćete upoznavati nove ljude, htjet ćete imati prostora za sebe, a osoba s kojom živite uopće ne mora biti uključena u vaše aktivnosti. Neki cimeri razviju prijateljstvo vrijedno doživotnog trajanja, ali nemoj se obeshrabriti ako ti trenutni cimer ne odgovara! Uvijek možeš potražiti novog kad za to dobiješ priliku.

menza ishrana

Istraži mogućnosti ishrane u gradu u kojem studiraš

Hrana je itekako važan dio svakodnevnog života jer ti daje energiju za izvršavanje obaveza. A i u hrani se gušta, nećemo se lagati.

Kao student vjerojatno ćeš imati ograničen budžet pa svakodnevne dostave pizze ili život na proizvodima iz pekare nisu baš najbolja opcija. Većina studentskih gradova u Hrvatskoj ima menze u kojima je izbor hrane vrlo raznolik. Hrana je svježe pripremljena, najčešće još topla, a platiš puno manje nego da trošiš na brzu hranu ili samostalno kuhanje. Ali nemoj ovisiti o menzi isključivo zato jer dobiješ gotov obrok za malo novca i bez ulaganja previše truda. Čak i ako nisi ljubitelj kuhanja iskoristi ovo vrijeme da naučiš pripremati barem osnovna jela kao što su tjestenina ili omlet.

Kolegiji u prvom semestru najčešće nisu bajni

Sjeti se kad si kao brucoš/ica dobio/la novi raspored i nisi imao/la pojma što znače svi oni “Uvodi u nešto”, “Osnove nečega drugog” i td. Također si se sigurno iznenadio/la činjenici da imaš tako puno predmeta dok tvoja prijateljica s treće godine jedva da i ode na predavanje.

Prva godina faksa je najkritičnija, svi ti pojmovi poput kolegija, kolokvija i referade još ti zvone u glavi, a ne stigneš se ni na tren odmoriti jer moraš trčati i tražiti zgrade i predavaonice. Vjerojatno ti se neće svidjeti poneki predmet, ali to je samo početak, kasnije ćeš imati mogućnost birati izborne predmete koji ti se više sviđaju i imat ćeš veću slobodu u kreiranju vlastitog rasporeda.

sarajevo 1540373411

Istraži grad u kojem živiš

Jedna od većih grešaka koju možeš učiniti kad kreneš živjeti kao student je ta da ne upoznaš grad u kojem ćeš provesti vrijeme studiranja, a možda se kasnije u njemu i zaposliti. Sveučilišni gradovi zasigurno imaju dodatne sadržaje u koje se možeš uključiti kao što su sport, volontiranje, knjižnica itd.

Naravno da će postojati dani kad ćeš samo htjeti doći s faksa i spavati, ali nemoj da ti to postane navika. Isplaniraj vrijeme tako da uz faks i odmor uspiješ prošetati rivom ili otići na kavu u neki novi dio grada koji još nisi posjetio/la.

(STUDOMAT.ba)