Priznanja Sveučilištu u Mostaru pokrenula pitanje: Da li su nagrade kupljene?

Da li je Sveučilište u Mostaru kupilo nagradu za "najbolje sveučilište" i to za samo za 395 dolara?


sveuciliste u mostaru

Međunarodni centar za istraživanje postignuća u obrazovanju (IARC) proglasio je Sveučilište u Mostaru “Sveučilištem godine 2022.”, a rektora Zorana Tomića rektorom godine, objavila je ta visokoškolska ustanova, nakon čega su uslijedile brojne reakcije.

Dok su se mnogi hvalili prestižnom titulom koju su na osnovu znanstvenog dostignuća dodijelili mostarskom Sveučilištu međunarodni stručnjaci pojavila se i sumnja u vjerodostojnost priznanja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Među prvima je drugu stranu priče podijelio doktor znanosti pastoralne teologije i socijalne etike Dalibor Milas navodeći kako je s radošću primio informaciju da je Sveučilište u Mostaru dobilo prestižne nagrade jer se uvijek raduje kada Hercegovina dospije pod reflektore svjetske pozornice i to ne zbog nekakvih skandala nego zbog svoje izvrsnosti.

Ističe kako je pod tim dojmom krenuo na fakultet da vidim kakvi ga studenti čekaju ovaj semestar sreo kolegu Austrijanca i pohvaliti se uspjehom mostarskog sveučilišta u znanstvenom svijetu i ponosno mu pokazao link. Ali na pauzi između predavanja mu kolega, kako navodi s podsmijehom sugerira da malo bolje provjerim o čemu se tačno radi.

Sveučilište u Mostaru proglašeno “Sveučilištem za 2022. godinu”, a rektor Tomić rektorom godine

 – Kada sam malo zagrebao ispod površine, imao sam što vidjeti. Riječ je o lukavo osmišljenoj prevari. Iako se službeno navodi da je International Achievements Research Center (IARC) ‘međunarodna organizacija čiji je cilj osnaživanje talentiranih znanstvenika, stručnjaka u obrazovanju, industriji, poslovanju i tehnologiji u ostvarivanju vlastitih potencijala i novih mogućnosti’, riječ je o privatnoj firmi koja službeno postoji od 2017., ali koja ovu navodno tradicionalnu nagradu najboljim sveučilištima dodjeljuje tek od 2021. Dovoljno se prijaviti, objasniti zašto ste baš vi zaslužili ovu prestižnu nagradu i pritom, naravno, uplatiti određeni iznos dolara (395). U prijavi je naglašeno da nemate pravo na povrat novca. Sama informacija da se za dobivanje nagrade mora nešto platiti izaziva dizanje obrva, navodi Milas.

Nastavio je i dalje istraživati, te ustanovio dokse na kanadskoj adresi ove “međunarodne organizacije” nalazi RBC Bankque Royale i nekakav ured za nekretnine, na navedenoj američkoj adresi “službene podružnice” je tržni centar s teretanom i beauty salonima.

 – Što se tiče službenog telefona ove ‘međunarodne organizacije’, kontakt-broj koji je naveden na webu nije fiksni broj nego broj mobitela kanadskog operatera Fido. Službeni broj američke podružnice je također mobilni broj operatera Onvoy LLC koji se često koristi za scam pozive, jer za korištenje broja nije potrebna registracija. O izvjesnom dr. Michaelu Finnenu (u potpisu certifikata) nema spomena u znanstvenom svijetu. Da stvar bude još jača, do svih ovih informacija se može doći uz par klikova na Googleu i Google Mapsu, istaknuo je Milas.

Ističe da su “nagrade za najbolje znanstvenike godine dobili likovi s par objavljenih radova (svi u istom časopisu) te jedva nekoliko citiranja”.

 – To je solidno za phd studente, ali sramotno loše za profesora, ako uopće imaju tu titulu. Sve u svemu, riječ je o prevari, tvrdi Milas. Budući da će ovo pročitati i ponosni djelatnici SUM-a, smatra kako ne bi loše bilo razmisliti o međunarodnoj tužbi zbog povrede ugleda ili što li već.

 – Ovakva bruka ne smije proći bez posljedica. Za dobro naše djece, studenata na SUM-u, i svega onoga što je do sada dobro napravljeno nema smisla izlagati i Sveučilište i profesore nepotrebnim rizicima blamaže. Ta djeca imaju potencijal i budućnost. Budući da su na službenom webu achievements . com već otvorene prijave za 2023. (čitaj: novi naivci spremni platiti 395 dolara), dobro bi bilo upozoriti i ostala domaća sveučilišta (kao i ona iz Ruande, Kirgistana i Burkine Faso) ako dođu u napast prijaviti se na ovakve stvari jer bi i njih netko mogao prevesti žedne preko vode.Uostalom, postoje li uopće nagrade, osim Oscara i Nobela, koje se ne moraju platiti?, naveo je Milas.

Inače, Sveučilište u Mostaru je ranije u cilju podizanja ranking na svjetskim ljestvicama, oformilo poseban Ured za međunarodni ranking koji ima zadatak pratiti sve metodologije ranking ljestvica kao i aktualne politike i preporuke generalno za razvoj sveučilišta te, predlagati određene inicijative koje će poboljšati nivo kvalitete sukladno zadanim ciljevima, prenosi Klix.ba.

Sveučilište je već apliciralo za WURI Ranking (Svjetska sveučilišta sa opipljivim/stvarnim utjecajem) i na QS World University Ranking ljestvicu. Planirano je aplicirati u ponovni krug Timesove ljestvice svjetskih sveučilišta.