Profesor riješio matematički problem iz antičkog doba

Profesor matematike iz Berana Veselin Rmuš je na Međunarodnoj konferenciji u Tokiu dokazao da je moguće konstruirati kvadraturu kruga, jedan od tri čuvena problema postavljena u antičko doba.


222

Profesor Rmuš je rad pod nazivom ‘Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije kuta’ u cjelini objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine, a tijekom konferencije u Tokiu prvi put predstavio rješenje jednog od tri grčka problema – kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo ravnala i šestara. Rmuš je došao do niza formula koje proizlaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga, navodi se u priopćenju njegove kćeri Marine Rmuš, prenosi x-ica.com.

Međunarodna konferencija primijenjene matematike i fizike, održana je od 10. do 12. januara na Univerzitetu Chuo u Tokiu, na kojoj je 70 eminentnih matematičara i fizičara iz 21 države svijeta predstavilo svoje radove, a profesor Rmuš je objasnio primjenjivost njegovih formula u građevini i arhitekturi, prenosi RTCG.

U svom dokazu otišao je korak naprijed, pa je osim površine kvadrata i kruga objasnio i da je moguće konstruirati piramidu i kupu jednakog obujma, uzimajući za primjer Keopsovu piramidu, navodi se u priopćenju.

(STUDOMAT.ba)