IT konferencija u Sarajevu: Čudesni svijet inteligentnih softvera po Dinu Espositu

U sarajevskom Meeting Pointu je u protekla dva dana održana IT konferencija pod imenom „The Wonderland of Intelligent Software by Dino Esposito“, koji je vodio ovaj najprominentniji software arhitekta današnjice.


Publika1

U karijeri dugoj 25 godina Esposito je napisao 20 knjiga i preko 1000 članaka. Njegova mjesečna kolumna „Cutting Edge“ izlazi u MSDN Magazinu 22 uzastopne godine. Hiljadama .NET i ASP.NET developera i software arhitekata su upravo njegove knjige i članci pomogli da se profesionalno razvijaju. Ima 10.000 trenerskih sati i više od 500 konferencija na kojima je bio govornik iza sebe. Dobitnik je 15 MVP nagrada (Microsoft Most Valuable Professional Award), a njegove članke upravo Microsoft izuzetno cijeni i redovno objavljuje u svojim tehničkim izdanjima. Trenutno, Esposito zastupa JetBrains, gdje je fokusiran na Kotlin i Android razvoj, i član tipa koji vodi WURFL – bazu podataka za mobilne uređaje koje koriste i Facebook i Google.

Publika1 1

U softwareu je, kao i u životu i ljubavi, u početku uvijek sve splet slučajnosti. Jednako tako, na kraju se sve svodi na toleranciju pogreške“, duhovito i sa puno italijanskog šarma objašnjava Esposito čime se, zapravo, bavi. „Kada tek počinjete živjeti i voljeti, ili gledati svijet kroz razvoj softwarea, uvijek se prvo suočavate sa nedostatkom uzora s kojima se možete uporediti, no s vremenom vam stvari postaju jasnije. To je proces koji je užasno spor u početku, no neumitno se ubrzava kako vrijeme prolazi. Nije to uvijek put koji je siguran ili udoban, zna biti i strm i pun neizvjesnosti, na svakom koraku morate zastati i upitati se da li ste donijeli ispravne odluke, skrenuli na ispravnim raskršćima i šta vam još nedostaje. Tako to ide u životu (i ljubavi) jer smo, kao ljudi, inteligentna bića. Ista je stvar i sa softwareom, zaključio je ovaj svjetski poznat stručnjak.

Dino Esposito

Već dugi niz godina sam imao želju da dovedemo Dina ovdje, a jednom kada smo dogovorili – trebalo nam je još ravno šest mjeseci da dogovorimo sve detalje. Sada sam iznimno sretan što smo ovdje“, rekao je otvarajući konferenciju Mirano Galijašević, Chief Architect u AP-u. „Kompanija smo koja aktivno zagovara bolje mogućnosti obrazovanja za mlade. Kontinuirano tražimo talente kojima ćemo osigurati priliku da se razvijaju na  ličnom jednako kao i na profesionalnom nivou. Stalo nam je do zajednice u kojoj poslujemo i želimo sudjelovati u njenoj izgradnji, stvarajući tako bolje mjesto za život svih nas, kazao je Galijašević i dodao da iskreno vjeruje kako je upravo ova konferencija temelj budućih sjajnih događanja.

Publika2

U dva dana konferencije, koju je organizirala vodeća bh. IT kompanija Authority Partners, Esposito je govorio o umjetnoj inteligenciji i izazovima u razvoju softwarea. Fokus prvog dana je bio na razvoju umjetne inteligencije i njenoj stvarnoj primjeni, dok je Esposito drugi dan najavio i opisao kao „pragmatičniji“, propitujući zajedno s učesnicima primjenu vrhunskih tehnologija u svakodnevnici današnjice. Konferenciji je prisustvovao je prisustvovao veliki broj stručnjaka IT-a iz zemlje i regiona.

Dino E i Mirano G