Studentski recepti: Francuski topli sendvič
Napravite ukusni francuski topli sendvič – “Croque monsieur.”
Pravi croque monsieur je puno više od dvije kriške hljeba sa sirom i šunkom. To je hrskavi, zasitni i sočni sendvič koji se topi u ustima, pišu brzirecepti.info.
Pripremite ga brzo i jednostavno uz ovaj originalni recept i shvatit ćete zašto je ovo u Francuskoj jedan od najpopularnijih i najomiljenijih brzih zalogaja.
Sastojci (za 4 osobe):
- 8 kriški hljeba (ili tosta, integralnog hljeba…)
- 200 g pureće šunke
- 125 g sira
- 1 lončić svježe pripremljenog bešamel umaka
Za pripremu bešamel umaka:
- 30 g maslaca
- 30 g brašna
- 3 dl mlijeka
- sol i muškatni oraščić
Priprema:
Pripremite bešamel umak: istopite maslac na blagoj vatri potom dodajte brašno. Miješajte pjenjačom nekoliko minuta. Neprestano miješajući dodajite hladno mlijeko, potom brašno, sol i muškatni orašćić. Ostavite na vatri dok umak ne postane gust. Ostavite ga da se hladi.
Svaku krišku hljeba s jedne strane premažite bešamelom. Preko bešamela stavite polovicu sira kojeg ste prethodno naribali.
Preko sira poredajte ploške šunke. Preko šunke poredajte preostale kriške hljeba tako da strana s bešamelom dođe preko šunke. Dakle, nepremazana strana treba biti gore. Pritisnite dlanovima kako bi se sendvič lijepo spojio.
Preklopljene sendviče premažite slojem bešamela i preko njega pospite preostali ribani sir.
Zapecite u pećnici na 190 °C desetak minuta, dok sendviči ne poprime zlatno žutu boju. Bit će mekani i topit će se ustima.
Napomena: Croque monsieur poslužite tople sa zelenom ili nekom drugom sezonskom salatom. Premda je croque monsieur u osnovi sendvič, jede se priborom za jelo, a često se uz njega kao prilog poslužuje pommes frites.
STUDOMAT.BA