Profesije koje narušavaju zdravlje: Da li je vaša među njima?

U prosjeku, svaki zaposleni s punim radnim vremenom potroši više od jedne trećine svog dana na poslu, pet dana nedjeljno. Zbog toga je na radnom mjestu važan ambijent koji će osigurati zdravstvenu zaštitu, promovirati zdravlje i spriječiti bolesti preventivnim programima.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Obično poslodavci imaju obavezu osigurati sigurno i bez opasnosti radno mjesto te korištenjem efektivnih programa i politika na radnom mjestu smanjiti zdravstvene rizike i poboljšati kvalitetu života radnika. Ali, na žalost, u stvarnosti se malo toga realizira. Neka zanimanja, poput rada na građevini, imaju propise kojih se potrebno pridržavati radi održavanja samog života radnika, dok kod ostalih zanimanja potpuno se zanemaruje zdravstvena zaštita i ignoriraju potencijalne opasnosti.

Zbog toga je potrebno da svaki zaposlenik razmisli o potencijalnim zdravstvenim rizicima koje nosi njegovo radno mjesto i sam poduzme odgovarajuće mjere da spriječi štetan uticaj po sopstveno zdravlje.

Povrede ruku i ručnog zgloba

Sindrom karpalnog tunela, ukočenost koja je uzrokovana istegnutim živcem u zglobu, je najčešće oboljenje ruku i povrede ručnog zgloba uslijed rada na računaru. Ali isto tako moguće ga je dobiti ako radite s alatima koji vibriraju ili ako koristite pokrete koji se ponavljaju. Krivite za bolne ruke i zglob tipkovnicu i ponavljajuće pokrete rukom, jer upravo taj ponavljajući stres na živac dovodi do njegove povrede.

Kako spriječiti: Pravite česte pauze. Razgovarajte s ljekarom ili specijalistom medicine rada kako određene promjene u položaju ili određena zaštita mogu pomoći.

Bol u leđima

Bilo da kosite travu ili na kolicima gurate hrpe papira, leđa mogu trpiti. Ko ima vremena se sjetiti da diže teške predmete na pravilan način, da prakticira dobro držanja kod sjedenja ili da uzima pauzu i prošeta svakih pola sata (ili uzme pauzu da sjede ako je na nogama cijeli dan)? Još ako imate viška kila, stvari se pogoršavaju. Bol u leđima, među radnicima u dobi od 40 do 65 godina, je najčešći uzrok bolovanja.

Kako spriječiti: Koristite pauze da podignete noge, pazite na svoje držanje i ispravite se, uvijek zatražite pomoć ako je nešto preteško ili kabasto.

Gubitak sluha

Više od 30 miliona ljudi godišnje dobije oštećenje sluha uzrokovano bukom na poslu. Još 9 miliona ošteti sluh radeći s materijalima (otapala, metali) koji dovode do gubitka sluha. I to ne samo na radnom mjestu koje ima mašine koje proizvode glasne zvukove, što je najčešći uzrok problema, već dolazi i do oštećenja sluha osoba koji rade u „tihim“ uredima i slušaju muziku ili drugo s povećanim nivoom zvuka preko slušalica.

Kako spriječiti: Nosite čepiće za uši ako ste izloženi duže vrijeme zvuku preko 85 decibela (na primjer, praznom hod buldožera).

Bolovi u donjem dijelu nogu ili njihovo oteknuće

Kada vaš rad uključuje sjedenje ili stajanje satima, može doći do nakupljanja tekućine u nogama, gležnjevima i stopalima. Ljekari ovo obično nazivaju periferni edem. Simptomi uključuju oticanje i bol. Provjerite s ljekarom o mogućnostima da se spriječi edem, kao što je propisivanje jednostavnih metoda poput čarapa za kompresiju.

Kako spriječiti: Krećite se često.

Naprezanje očiju ili njihova povreda

Više od 20.000 povreda oka događa se u prosjeku na radnom mjestu svake godine. Mnogi radnici su također pogođeni i sindromom kompjuterskog vida ili digitalnog naprezanja očiju, što može dovesti do suhih očiju, glavobolje, zamagljenog vida te bolova u vratu i ramenu.

Kako spriječiti: Slijedite pravilo 20-20-20: Uzmite 20 sekundi pauze, svakih 20 minuta i gledajte u nešto što je 20 centimetara daleko.

Bol uzrokovana stresom

Stres može igrati važnu ulogu u razvoju svih vrsta bolesti, uključujući:

  • Glavobolje,
  • Nedostatka sna,
  • Bolova u trbuhu,
  • Problema s koncentracijom,
  • Depresije, te
  • Anksioznosti.

Više od trećine radnika u nekom trenutku svoga radnog vijeka je osjetilo stres i što je najgore kada se maknete s posla on ne nestaje, već ostaje prisutan.

Kako spriječiti: Pronađite svoj način za smanjenje stresa i relaksaciju.

Glavobolje

Bol je čest uzrok odsustvovanja s posla. Šta je top vrsta boli za bolovanje? Glavobolje. Bilo da glavobolju izaziva potreba za pojačanom koncentracijom, svakodnevni stres ili radni uslovi, kao što su buka, mirisi ili glad, svi se moramo nositi s glavoboljom s vremena na vrijeme.

Kako spriječiti: Pravite pauze za ručak kada ćete se odmaći od posla na 15-20 minuta i tokom dana pravite kraće pauze od 5 minuta. Također imajte na umu da glad često izaziva glavobolje.

Bolovi u vratu

Ti bolovi počinju kao malo probadanje koje ne prolazi, bez obzira što radite. Često je posljedica lošeg držanja, bilo ispred ekrana u uredu ili u automobilu. Svaka aktivnost koja vuče ili opterećuje vratne mišiće može uzrokovati bol. Nadraženi živci i problemi s vratnim pršljenovima također mogu igrati ulogu.

Kako spriječiti: Obratite pažnju na držanje.

Hernija (kila)

Dižete li teške predmete na poslu? Ako to ne radite na pravi način, možete dobiti herniju. Tada dio crijeva klizi kroz slabu tačku u mišićima abdomena ili preponama. Hernija više pogađa pretile osobe, pušače i one koji se ne drže zdrave prehrane. Obično nekoliko pogrešnih podizanja tereta uzrokuje herniju, a ne jedan.

Kako spriječiti: Naučite pravilnu tehniku podizanja.

Debljanje

Ne, ovo nije tipična povreda na radnom mjestu. Ali, postaje sve lakše nabaciti nekoliko kilograma viška, ako su vam često grickalice na stolu, naručujete hranu iz fast-fooda za ručak i sjedite dugo vremena.

Kako spriječiti: Ustanite. Prošetajte. Jedite zdravije.

Problemi s kožom

Radno mjesto može biti puno iritansa. Postoje čak i neka koja se duže vremena zadržavaju u zraku. Bilo da je to od tonera za kopir-aparat ili otapala ili ispušnih tvari, sve to može uticati na vašu kožu. Kontaktni dermatitis, najčešće „radno“ stanje kože, je osip koji se pojavljuje kada iritans dodiruje kožu. Ako provodite dosta vremena na otvorenom, imate veće šanse za dobivanje raka kože.

Kako spriječiti: Upoznate koje su rizične tvari oko vas, unutra i vani, pokušajte smanjiti izloženost tim tvarima, a obavezno je korištenje kreme za sunčanje kad ste vani.

Bolesti organa za disanje

Kada pomislimo na oboljenje organa za disanje na poslu, rudari su prvi koji nam padnu na pamet, ali oni nisu jedini koji su u opasnosti. Svako ko je izložene većim količinama prašine, vlakana ili kemikalija u zraku može imati problema. Plućne bolesti su glavni uzrok radnih bolesti u razvijenom svijetu, a neke mogu dovesti do raka pluća i smrti.

Kako spriječiti: Upoznajte svoje radno mjesto, koje potencijalne opasnosti nosi i slijedite sigurnosne mjere. Ako pušite, prestanite.

(Hipokrat.ba)