Prof.dr. Bikić: Mogu li studenti pravnog fakulteta pronaći posao nakon fakulteta?

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici osnovan je 2005. godine. S obzirom na to da je relativno mlad fakultet, može se pohvaliti velikim uspjesima na svim poljima.

Gost emisijie “Uvijek aktuelno” bio je prof.dr. Enes Bikić, dekan Pravnog fakulteta.

Između ostalog profesor je odgovorio na pitanje mogu li studenti pravnog fakulteta pronaći posao nakon tog fakulteta?

– To je pravo pitanje i iskreno rečeno, to je pitanje cjelokupnog društva. Mi se nažalost susrećemo s tim teškoćama. To se mora riješiti na sistemski način. Moramo konačno da uvedemo sistem izvrnosti, sistem kvaliteta i sistem dobrih studenata koji će imati prvu šansu da se zaposle. Studenti koji su izvrsni i imaju iza sebe određene rezultate trebali bi da imaju prioritet pri zapošljavanju. To bi trebalo da se uredi u društveno-političkim zajednicama, počev od opštine do države. One bi trebale da prepoznaju takve studente i da im daju prioriret kod zapošljavanja što trenutno nije slučaj. Nažalost naši najbolji studenti, kako pokazuju moja ukustva, vrlo često imaju problema kod tog prvog zapošljavanja, rekao je prof.dr. Bikić.

Studenti Pravnog fakulteta UNZE ostvarili su vrhunske rezultate na takmičenjima kako državnim tako i regionalnim, o čemu je također profesor Bikić govorio u pomenutoj emisiji.

 – Svakako da sam ponosan na uspjehe koji su zaista relevantni za puno veće univerzitete i puno starije fakultete. Međutim ovdje je veće zadovoljstvo, pored tih uspjeha i naših svjetskih takmičenja, u tome da smo formirali kvalitetni nastavnički tim koji može kvalitetno raditi sa studentim, zaključuje profesor.

O uspjesima Pravnog fakulteta UNZE poslušajte u video prilogu.