Pripremi se za naredni ispitni rok i položi sve ispite uz Feynmanovu metodu!

Postoji niz taktika i metoda učenja koje vam garantuju manji ili veći uspjeh u pamćenju i uspješnom polaganju ispita, ali malo koja metoda je tako korisna kao dobro staro “objašnjavanje-samom-sebi”. To su vam ponavljali od prvog razreda osnovne škole i vi im niste vjerovali, ali zaista ključ uspješnog učenja i pamćenja je razumijevanje onoga što učimo.


notebook 1939358 960 720

Da li ste nekada pokušali da naučite lekciju tako što biste je sami sebi “predavali” i objasnili riječima koje su vama bliske i jasne? Da li ste se ikada preslušavali na taj način da uzmete ulogu profesora i da objašnjavate lekciju kao da je predajete? Ukoliko jeste, sigurno ste primijetili da te informacije niste tek tako lako zaboravili, zar ne?

Možda mislite da to nije ništa novo, i u pravu ste jer se radi o Feynmanovoj metodi, tehnici pamćenja koja je ime dobila po američkom fizičaru Richardu Feynmanu. Poznatija kao “aktivan metod učenja”, ova tehnika pomaže u razumijevanju nedovoljno jasnih teorija, usvajanju pojmova i bržem pamćenju velike količine informacija.

Stoga, ukoliko želite da olakšate sebi studentske dane i da spremno dočekate sljedeći ispitni rok, primijenite tehniku ovog dobitnika Nobelove nagrade. Evo kako da primijenite ovu tehniku: