Prijavite se za takmičenje haiku poezije

Urednički tim takmičenja “Haiku krugovi” kojeg čine Sanela Pliško, Dejan Pavlinović i Goran Gatalica raspisao je takmičenje za autore koji pišu haiku poeziju.


haiku 696x450 1

Haiku je kratka pjesma od tri stiha, odnosno 17 slogova u 5 – 7 – 5 rasporedu, zasnovana na doživljaju pjesnika. Haiku posebno opisuje prirodu i životno iskustvo, koristi sugestiju, ističe važnost zahvatanja u suštinu objekta, izbjegava sentimentalizam. Potiče od tanke, srednjovjekovne japanske dvorske poezije od 5 stihova (5-7-5-7-7 slogovi). Kasnije su se prva tri stiha odvojila i tako nastaje haiku.

Za razliku od tradicionalnog haikua, slobodni ili moderni haiku može imati i više ili manje od 17 slogova. Obično se u prvom stihu daje slika, u drugom radnja, a u trećem zaključak. Ali ovo pravilo ne treba baš potpuno doslovno shvatiti. Često se radi i o suprostavljanju tj. odnosu između prvog ili zadnjeg i ostala dva stiha. Ali nije svaka pjesma od 3 stiha i 17 slogova haiku. Razne lirske pjesme od tri stiha, aforizmi i slične kratke forme nisu isto što i haiku. Osnova haikua je “haiku trenutak„ (spoznajni ‘aha !’ trenutak), tj. pjesnikov doživljaj određenog događaja, iz koga je on potpuno isključen i gdje se pojavljuje kao promatrač, a ne kao učesnik.

Jedna od osnovnih karakteristika haikua je kigo, koji predstavlja ključnu ili sezonsku riječ, vremensku ili neku drugu preciznu odrednicu događanja haiku trenutka. Pored kigoa, klasični haiku bi trebao imati još nekoliko bitnih elemenata: kireji (tj. pauzu nakon prvog, u drugom ili nakon drugog stiha, kojim se odvaja slika i radnja od zaključka).

Evo nekoliko osobina koje Uredništvo smatra ključnima za haiku:

  1. Uvećani sadašnji trenutak (neposrednost osjećaja)
  2. Prožimanje izvora inspiracije (nema prostora između promatrača i posmatranog „haiku trenutka“)
  3. Jednostavne, nekomlikovane slike
  4. Uobičajeno korišćenje jezika
  5. Pronalaženje izvanrednoga u “običnim” stvarima
  6. Objektivno izražavanje “haiku trenutka”, a ne kroz objašnjenjavanje: poziv intuiciji, a ne intelligenciji.
  7. Ljudska je prisutnost u redu ako se prikazuje kao arhetipski, skladan dio prirode (ljudska bi se priroda trebala stopiti s ostatkom prirode, a ne dominirati u prvom planu)
  8. Humor je u redu, ako je u skladu s “karumi” (lakoćom) – ništa pretjerano pametno, cinično, komično ili raskalašeno.
  9. Osjećaj za melodičnost jezika (efikasna upotreba ritma i poezije)
  10. Osjećaj za određeno mjesto unutar ciklusa godišnjih doba

Po izboru uredničkoga tima u skladu s navedenim smjernicama i propozicijama na početku mjeseca će se izabrati 3 najbolja haiku rada i nagraditi pogodnim knjigama i diplomama. Samo autori triju najboljih haiku radova prema izboru uredništva „Haiku krugova“ će biti obaviješteni mejlom u predviđenom roku.

Uslovi

Mogu se prijaviti svi autori koji pišu haiku na hrvatskom jeziku. Haiku mora biti originalan i neobjavljen.

Način prijave

Kako biste se prijavili potrebno je da pošaljete ime i prezime, adresu, grad i državu koja predstavlja indeks autora na e-mail adresu: haikukrugovi@gmail.com.

Prijava (1 haiku i podaci trebaju biti pisani u Times New Roman formatu, veličina slova 12 s razmakom 1,5) se šalje isključivo u tekstu mejla, a ne u formatiranom prilogu (doc. ili docx. formatu, odnosno pdf). Takve prijave se neće razmatrati.

Rok za prijavu 25.08.2021. godine.

Detaljnije: haikukrugovi@gmail.com