Prijavite se na Konkurs za stipendiju Vlade Republike Češke

Poziv za stipendije za akademsku 2023/24. godinu je otvoren do 30. septembra 2022. godine.


view of prague
Foto: Envato

Svake godine u Republiku Češku radi studiranja na jednoj od 61 institucije visokog obrazovanja u preko 20 gradova odlaze mnogobrojni studenti iz cijelog svijeta, tako i iz Bosne i Hercegovine. Oni koji uspješno završe postdiplomski ili doktorski studij dobivaju neprocijenjiva iskustva i diplome prema bolonjskim standardima koji se priznaju u svim zemljama članicama Evropske unije i šire.

Osim toga, u toku studiranja imaju studenti isti status kao i češki studenti, tj. mogućnost stanovanja u studentskom domu, ishrana u menzi, jeftinija karta za gradski prevoz, itd. Razvijena industrija ima uticaja i na popularnost studijskih programa iz različitih disciplina inženjerstva koji su jedna od najpopularnijih oblasti za studiranje u Češkoj, a prate ih medicina, prirodne nauke, tehnologije itd.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini kroz svoj program razvojne saradnje svake godine organizuje poziv za stipendiranje studenata magistarskih programa na češkom i engleskom jeziku, i Ph.D. programa na engleskom jeziku. Poziv za stipendije za akademsku 2023/24. godinu je otvoren do 30. septembra 2022. godine.

Prijaviti se mogu studenti koji ispunjavaju sljedeće uslove:

  • građani Bosne i Hercegovine te imati trajni boravak u Bosni i Hercegovini
  • spremni su da počnu i uspješno završe čitav program univerzitetskog studija (postdiplomski ili doktorski) u Republici Češkoj, i to na jednom od javnih univerziteta
  • do prije početka studiranja u Češkoj će završiti prethodni stepen obrazovanja (kandidati za postdiplomski moraju da završe dodiplomski itd.).

Više o stipendijama pročitajte na web stranici Ambasade Republike Češke u BiH i pratite Facebook stranicu.