Poražavajući podaci: Sve više studenata, ali i prosvjetnih radnika napušta BiH

Sve ovo dovelo je u pitanje egzistenciju velikog broja obrazovnih ustanova.


cropped view of woman standing with baggage in airport
Foto: Envato

Budućnost prosvjetnih radnika nije nimalo optimistična, jer se negativni trendovi migracija nastavljaju, a škole su i dalje prazne.

U protekle četiri godine oko 200 prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu napustilo je posao u domaćim obrazovnim ustanovama, a najveći broj njih potom je otišao na rad u inozemstvo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema riječima Samira Fajića, predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja USK, razlog tome je teška situacija u obrazovanju i sve manji broj učenika u školama, zbog čega se veliki broj prosvjetnih radnika nalazi na listama tehnoloških viška, prenose Nezavisne novine.

Također, prema njegovim riječima, prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu imaju puno lošiji standard i plaću u odnosu na druge dijelove Bosne i Hercegovine.

– Učitelji svake godine očekuju da će ostati bez posla, studenata je sve manje, pa su nastale brojne poteškoće. Najveći broj naših kolega, pogotovo onih mlađih godina, odlazi u inozemstvo, u potrazi za boljim životom. Najviše ih ne pronalazi posao u struci, rade ono što ih zapadne, kazao je Fajić.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja USK, trenutno je više od 200 prosvjetnih radnika koji su tehnološki višak.

Veliki je problem kako osigurati potreban broj nastavnih sati za sve, pa ima primjera da pojedini prosvjetni radnici predaju u više škola istovremeno.

Svi ovi problemi uzrokovani su sve manjim brojem učenika koji pohađaju lokalne škole, a prema podacima Pedagoškog zavoda USK-a, u narednu školsku godinu upisano je 18.042 učenika, što je za 1.239 učenika manje nego prethodne godine.

Ništa bolja situacija nije ni u srednjoškolskom obrazovanju, gdje su trenutno upisana 7.642 učenika, što je 428 manje nego prethodne godine.

Ovi poražavajući podaci najbolje govore o razmjerima iseljavanja domaćeg stanovništva izvan granica Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da čitave porodice s djecom napuštaju područje Unsko-sanskog kantona, a zbog lošeg standarda natalitet je sve veći. također pada.

Sve ovo dovelo je u pitanje egzistenciju velikog broja obrazovnih ustanova, a zbog manjka učenika dolazi do zatvaranja sve više područnih škola, a razmišlja se i o zatvaranju nekih centralnih škola u ovom kantonu.

S obzirom na to da je izvjesno da će se negativni demografski trendovi u USK nastaviti i u narednom periodu, odnosno iseljavanje stanovništva, nadležnim institucijama će biti sve teže iznaći način da riješe problem evidentnog viška prosvjetnih radnika.