Preko 22 miliona dolara za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

Bosna i Hercegovina i Kraljevina Sudijska Arabija potpisale su u utorak, 10.05.2016. godine u Sarajevu memorandume o podršci Saudijskog fonda za razvoj Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu.


FOTO: FENA/SB
FOTO: FENA/SB

Potpisnici su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda te zamjenik predsjednika Saudijskog fonda Yousef bin Ibrahim Al-Bassam.

Advertisements

Memorandum će omogućiti realizaciju saudijskog granta od 22 miliona dolara za izgradnju objekta Univerzitetske biblioteke u Sarajevu površine oko 11 hiljada kvadratnih metara. Novac je namijenjen za vanjske i unutrašnje građevinske radove, opremanje i namještanje Biblioteke.

Izgradnja će imati veliki značaj za akademsku zajednicu, posebno za 35.000 studenata kojima će biti osigurani neophodni uvjeti za uspješno studiranje.

Ministar Vjekoslav Bevanda naglasio je nakon potpisivanja memoranduma da će novoizgrađeni objekt Univerzitetske biblioteke u Sarajevu imati veliki značaj jer podrazumijeva ulaganje u obrazovanje i uvjete za 35.000 studenata. Objekt će omogućiti ostvarivanje najviših standarda u visokom obrazovanju i koristit će mladim ljudima, njihovim profesorima i budućim akademcima.

Današnje potpisivanje memoranduma je, po njegovim riječima, nastavak svega što Saudijska Arabija inače čini za Bosnu i Hercegovinu. Uz zahvalnost, Bevanda je napomenuo da je dosad vrlo uspješno realizirano više projekata uz pomoć Saudijskog fonda za razvoj.

Advertisements

Supotpisnik memoranduma, zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al-Bassam, rekao je da Saudijski fond podržava prijeteljske zemlje, kao i da je doprinio mnogim razvojnim projektima u različitim sektorima u BiH.

Potpisane memorandume je Al-Bassam ocijenio izuzetno važnim i dodao da su realizirani obostranim naporima.

Saudijski fond će nastaviti podršku razvojnim projektima u BiH a tokom aktuelne posjete visoke saudijske delegacije Bosni i Hercegovini bit će riječi o tome koji su projekti prioritetni, najavio je zamjenik predsjednika Saudijskog fonda za razvoj.

(Fena/SB)