Pr0č1t4jt3 0v0: Vaša sposobnost čitanja ovakve poruke otkriva nevjerovatne stvari o mozgu

Takva vrsta pisanja naziva se leet, ili 1337 govor, a neko je vrijeme bio dosta popularan na internetu kako bi se izbjeglo otkrivanje pomoću programa za pretraživanje ili filtera za spam.


13.05.2016. 22:56
LiquidLibrary

Španski kognitivni naučnik Jon Andoni Duñabeitia objasnio je kako ovakve poruke ne aktiviraju dijelove mozga koji analiziraju brojeve, već ih mozak tretira kao slova koja su loše napisana, ili u čudnome fontu, te nam tako omogućava ‘dešifriranje’ u milisekundama.

– Dok čitamo, ne obraćamo pažnju na razliku između slova i brojki, jer očekujemo samo slova, kaže Duñabeitia i dodaje da za vaš mozak, to nije brojka u riječi, već čudno napisano slovo. Dok čitate, imate toleranciju koja dopušta manje nepravilnosti u izgledu slova.

thismessage-poruka

Ali ne čitaju svi ljudi podjednako lako ovakva ‘slova’. Mladi ljudi, koji su odrasli uz internet i kompjutere s bezbrojnim izborom načina pisanja, gotovo da ni ne primjećuju razliku. S druge strane stariji ljudi, koji su odrasli uz standardna slova, možda budu imali malo problema s čitanjem ovakvih poruka.

4l1 n4 kr4ju, 5v47k0 81 7r3840 8171 u 574nju pr0č17471 0v4k4v 73k57.

(net.hr/STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.