Predavanja, učenje, ispiti… Ove ilustracije slikovito prikazuju studentski život

Ove ilustracije pokazuju kako izgleda studentski život.


Period studiranja je za mnoge ljude najljepši period u životu. Zanimljiva činjenica je da to većinom kažu ljudi koji su završili fakultet pa retrogradno komentarišu studentske dane.

Advertisements

Studenti će u toku semestra možda i pomisliti da je to najljepši period njihovog života, ali kada dođu ispitni rokovi tada počinje prava patnja i ono vječito studentsko pitanje: “Što je meni ovo trebalo?”

Mi smo odlučili da vam pomoću par duhovitih ilustracija prikažemo neke od studentskih muka, a vi u komentarima napišite u kojima od njih se pronalazite.

 1. Seminarski rad

Većina studenata ima naviku da izradu seminarskog rada ostavi za zadnji dan. Pogotovo je teško ako je to grupni seminarski rad, a većina članova iz vašeg tima nije zainteresovana za bilo kakvu pomoć pri izradi istog… Bilo kako bilo, taj posao se oduži, vrlo često i duboko u noć…

2. Finansijska situacija

Dok ste platili kiriju za stan i režije, a zatim na početku mjeseca živjeli jedući po restoranima i ispijajući kafe sa kolegama, na kraju mjeseca i pašteta je luksuz.

3. Online predavanja

Prethodnu godinu na većini fakulteta zaživjela je online nastava, a sigurno će vam biti poznata ova situacija. Skoncentrisali ste se na predavanje, pokušavate hvatati bilješke, a onda se desi da profesorica kaže da će vam poslati prezentaciju. Volja za zapisivanjem zabilješki više ne postoji, a pospanost se povećava za 100%.

4. Priprema za ispite

Dok ispitni rok još uvijek nije toliko blizu, svi studenti počinju učiti u isto vrijeme – sutra.

Advertisements

5. Ispitni rok

Kada nastupi zimski ispitni rok znate da morate učiti. Više nema izgovora nego krećete praviti plan kako da stignete pripremiti ispite i na koje ispite želite izaći.

6. Ispitna pitanja

Nerijetko se desi da na ispitu budu baš one lekcije koje niste učili i koje ste smatrali najmanje važnim…

7. Polaganje ispita

Imate li vi svog prijatelja sa kojim zajedno učite ili barem komentarišete pripremu nekog ispita? U vašoj glavi taj kolega treba da ima jednako znanje kao i vi jer ste ipak taj ispit zajedno pripremali. Zbog toga je jako čudno kada se na ispitu desi sljedeća situacija…

8. Rezultati ispita

Svi znamo da postoje oni studenti koji su vrijedni i koji se trude i uče cijelu akademsku godinu. Zbog toga je vrlo logično da njih razočara sve osim maksimalne ocjene. Za razliku od tih studenata, postoje i oni koji počnu spremati ispit par dana prije termina istog pa je njima uspjeh ako uopšte uspiju dobiti bodove za “prolaz”.