Pravi procvat sektora online obrazovanja u Bosni i Hercegovini

Pandemija koronavirusa je navela mnoge da se počnu baviti online obrazovanjem. Samo u Bosni i Hercegovini obim transakcija porastao je više od četiri puta, podaci su Payoneera. Od svih uplata izvršenih putem globalne platforme Payoneer, najviše uplata u ovom sektoru u Bosni i Hercegovini je zabilježeno preko platformi Dadaabc i BedaKid.


Young woman typing at laptop. Distance learning and online education. Working from home.
Ilustracija: Envato

Sektor online obrazovanja u Bosni i Hercegovini je u prvom kvartalu 2021. godine ostvario četiri puta veći broj uplata nego u prva tri mjeseca 2020. Obim transakcija u ovom sektoru je više nego učetvorostručen (432%), dok je broj klijenata učetvorostručen (406%), uz rast prosječnog obima uplata u odnosu na prvi kvartal 2020. godine.

– Pružanje usluga online obrazovanja iz Bosne i Hercegovine u inostranstvo u posljednjih godinu dana bilježi veliki konstantan rast. To je vrlo atraktivan segment, u kojem radi veliki dio freelancera u Bosni i Hercegovini, kojima to predstavlja osnovni izvor prihoda. Rast pojedinačne vrijednosti uplate po korisniku pokazuje da se naši ljudi još više cijene na međunarodnom tržištu online obrazovanja. Nastavit ćemo da radimo na unapređenju naših servisa, kako bismo našim korisnicima obezbijedili brzu i jednostavnu uslugu i pomogli da još brže napreduju, izjavio je Nikola Mehandžić, Business Development direktor Payoneera u Bosni i Hercegovini.

Nikola Mehandzic Business Development Director izvor Payoneer 1
Nikola Mehandzic, Business Development Director (Izvor: Payoneer)

Najveći porast uplata u Bosni i Hercegovini u sektoru online obrazovanja u prvom kvartalu 2021. godine izvršen preko globalne platforme Payoneer je zabilježen na platformi Palfish sa porastom od 222%, zatim na Preply.com – 111%, Bibo Global E-learning Singapore – 103%, Dadaabc – 101% i Langroom LTD – 44%.

Gledano po gradovima u Bosni i Hercegovini, Sarajevo se nalazi na prvom mjestu u sektoru online obrazovanja po ukupnom obimu transakcija izvršenih putem ove globalne platforme sa učešćem od 20,7%, a slijede ga Banjaluka – 9,6%, Mostar – 8,9%, Zenica – 5,7%, Tuzla i Bijeljina sa po 4,5%, Pale – 3,6%, Prijedor – 3,3% i Vlasenica – 3%.

O Payoneeru:

Payoneer (NASDAQ: PAYO) predstavlja pouzdanog svjetskog partnera za digitalnu trgovinu na bilo kom mjestu. Payoneer svakom biznisu, na bilo kom tržištu, obezbjeđuje tehnologiju, veze i samopouzdanje da učestvuje i raste u novoj globalnoj ekonomiji.

Payoneer od 2005. godine stvara i upravlja istinski globalnim ekosistemom kako bi cijeli svijet mogao da ostvari svoj potencijal. Podsticanjem rasta klijenata, od preduzetnika u usponu na tržištima u razvoju do vodećih svjetskih digitalnih brendova kao što su Airbnb, Amazon, Google, Upwork i Walmart, Payoneer nudi bezbrojne mogućnosti koje su vam na raspolaganju.